Foto: Marcel de Jong
Bespiegelingen

Verhoudingen zijn zoek

Bespiegelingen - Marcel de Jong

Twee maanden cel voor iemand die een agent bespuugde. Een boete van vierhonderd euro voor drie mensen die te dicht bij elkaar een gebakje aten. Een celstraf van twaalf weken voor een man die tegen agenten riep dat hij hen met corona zou vermoorden. Welaan, de straffen in deze coronatijd zijn niet mis.

Vergelijk dat eens met de straf voor een man die een jongeman doodreed omdat hij veel te hard reed: drie maanden brommen. Onder invloed van drugs en drank een moeder en dochter doodrijden levert je pak ‘m beet drie jaar cel op. Of honderdacht dagen als je stomdronken achter het stuur zit en een baby in de vernieling rijdt. Driehonderd euro smartengeld en vijftig uur werkstraf na het mishandelen van ambulancepersoneel, voorwaardelijk wel te verstaan. Ach, zo kan ik door blijven gaan. Bijna de helft van de volwassenen die een kind seksueel misbruikt, krijgt geen gevangenisstraf. Slechts een op de vijf daders krijgt een vrijheidsstraf van meer dan een jaar.

U krijgt waarschijnlijk hetzelfde ongemakkelijke gevoel als ik. Waarom kunnen rechters en politieagenten in deze coronatijd opeens ferm optreden? Waarom zoeken ze nu wel de grenzen van de wet op? Het lijkt mij een goed idee dat rechters deze doortastende houding doortrekken naar andere misdrijven en overtredingen. Drie maanden cel voor een man die een baby misbruikt? Tien jaar, minstens. Drie jaar cel voor het met je dronken kop doodrijden van een moeder en dochter? Twintig jaar, lijkt me beter. Achttien jaar voor een moord? Welnee, dertig, veertig. Straffen gaat om meer dan heropvoeding. Ook vergelding en het rechtsvaardigheidsgevoel van de samenleving moet zwaar wegen. De hoge coronastraffen zijn een goed begin van een nieuwe strafrechtelijke wind door Nederland. Minimumstraffen kunnen de rechters daar goed bij helpen. Als je met een ecstasypil en acht glazen wodka achter het stuur stapt en een driejarig kind doodrijdt zijn er wat mij betreft namelijk niet veel verzachtende omstandigheden aan te wijzen.

Meer berichten