Een terugblik op vijf jaar bezetting in Delft


Een leeg Delfts station in de oorlog.
Een leeg Delfts station in de oorlog. (Foto: )
terug in de tijd

Een terugblik op vijf jaar bezetting in Delft

Terug in de Tijd met Henk van der Beek

Na vier duistere jaren leek het tij te keren. Begin juni 1944 gingen er geruchten dat de geallieerden van plan waren om Europa aan te vallen en te bevrijden van de Duitse bezetters. Toen Rusland met zijn tegenoffensief was begonnen en de Duitsers met harde hand werden teruggedreven, kon de aanval op West Europa niet uitblijven.

Delft - Toen in de Delftse Courant van zes juni stond te lezen dat de invasie op de Franse Westkust was begonnen, dachten wij dat we het ergste achter de rug hadden. Toen er al een groot gedeelte van Frankrijk en België bevrijd was werden wij in het Westen volkomen geïsoleerd. Voor de bevrijding zou er hierdoor eerst een Hongerwinter komen. Tot aan D-Day is er heel wat gebeurd waar boeken over geschreven zijn, films over gemaakt en veel verhalen over zijn verteld. Grote stappen: het voordeel van Terug in de Tijd is dat we met grote stappen door de geschiedenis heen kunnen gaan. Al heel snel gingen de bezetters ons allerlei verplichtingen opleggen, zoals na 8 uur in de avond niet meer de straat op, mensen voor hun werk uitgezonderd. Ook ging bijna alles op de bon, een greep uit de bonnenlijst van april 1942 tot mei: in een week per persoon, 4 rantsoen brood, 1 rantsoen vlees of vleeswaren, ¾ kilo aardappelen. In vier weken, 1 kilo suiker, 500 gram jam, 1 rantsoen bloem, brood of gebak enz, het werd in de loop der jaren steeds minder. Ook in Delft werden Joodse gezinnen opgepakt, politieke tegenstanders van hun werk gehaald, dikwijls door verraad van de mensen aan de ingang van de fabriek of kantoor. De dagbladen en de aanplakborden stonden vol met propaganda, zoals Duitsland strijdt voor de zege, voor een veilig Europa en een Germaanse gemeenschap. Sabotage en ophitsing wordt niet geduld en zal zwaar bestraft worden. Zo werd de strop langzaam maar zeker steeds strakker aangehaald, een van de ergste dingen was: Wie kon je nog vertrouwen in deze moeilijke tijd?

Dit alles gebeurde tussen 10 mei 1940 en 6 juni 1944. toen er hoop kwam, de echte bevrijding zou nog lang op zich laten wachten. De van alle kanten belaagde Duitsers wisten wel dat de strijd verloren was, maar mochten van Hitler niet opgeven.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden