Is dit binnenkort weer een vertrouwd beeld? (foto: Maurice Haak).
Is dit binnenkort weer een vertrouwd beeld? (foto: Maurice Haak). (Foto: Maurice Haak)

Theater de Veste kan niet wachten om deuren te openen

Theater de Veste organiseert in juni ‘1,5 meter sessies’ en er wordt mogelijk een podium geboden aan Delftse basisschoolleerlingen.

Delft - Directeur Marijtje Pronk:In de komende maand gaan we enkele voorstellingen in de 30 personen-capaciteit presenteren. We doen dit in een unieke, intieme setting: met het publiek óp het toneel, natuurlijk met voldoende afstand. Wij willen open en er zijn voor ons publiek. Maar het is wel een hoofdbreken, want het is financieel niet rendabel. Ook vraagt het fysieke aanpassingen in het pand om het bezoek 1,5 meterbestendig te laten zijn. We zijn druk bezig om dit te realiseren.”

De nieuwe situatie biedt óók mogelijkheden voor een andere theaterbeleving. Pronk ziet kansen: “Als het straks gaat lukken om binnen een 100 personen capaciteit te opereren, denk ik dat er mooie en interessante voorstellingen kunnen ontstaan. Door de kleine capaciteit wordt de ervaring intiemer en exclusiever, en als we dan toch die ruimte hebben in de zaal en afstand moeten creëren, willen we het liefst werken in een caféopstelling, met tafeltjes en stoelen. Zodat het publiek tijdens de voorstelling een drankje kan drinken. Ook kun je de voorstellingen interactiever maken, met meer contact tussen de artiest en het publiek. Letterlijk 1,5 meter-sessies, met je favoriete artiest of gezelschap! Interactieve theatercolleges met wetenschappers, filosofen en kunstenaars, waarbij je je vragen direct kunt stellen. Ik denk ook aan aanbod voor kinderen: van voorstellingen voor peuters/kleuters op de zondagochtend, tot kindercolleges.” Zij vervolgt: “Deze periode kan artiesten bovendien ultiem de mogelijkheid bieden om eens iets heel anders te doen: samenwerkingen met een andere artiest, een tekstlezing, interviewprogramma’s, klassieke muziekconcerten met een ontbijt, exclusieve unplugged concerten van popacts. Als het lukt om open te gaan in deze nieuwe werkelijkheid, denk ik dat we een mooi theaterseizoen tegemoet gaan! We barsten van de ideeën en kunnen niet wachten om onze deuren weer te openen.”

Theater de Veste heeft in de afgelopen periode verschillende aanvragen binnengekregen van basisscholen die plek zoeken om hun eindejaarmusicals uit te voeren. Pronk: “Die willen we natuurlijk graag een plek bieden. Ook zijn we in gesprek met de VAK centrum voor de kunsten, die tijdelijk extra ruimte zoekt om kunsteducatie-lessen te geven. Ik zie een theater als een plek die maatschappelijk gezien een belangrijke rol kan en wil vervullen. Een plek waar de hele stad samenkomt. Dan probeer je elkaar natuurlijk te helpen.”

Meer berichten