Cover van het zomernummer van Delf, te verschijnen op 6 juni 2020
Cover van het zomernummer van Delf, te verschijnen op 6 juni 2020 (Foto: Anne Reitsma)

Kleurrijke geschiedenis

Op 6 juni verschijnt het zomernummer van Delf, Delfts enige echte erfgoedmagazine. De perfecte lectuur voor wie wél van alles over de geschiedenis van de stad wil weten, maar nog niet de drukte van de binnenstad wil trotseren. 

Zoals gebruikelijk is de inhoud bijzonder gevarieerd. Carla de Wilt beschrijft hoe de tuin van het gemeenlandshuis van Delfland al eeuwenlang de tijdgeest weerspiegelt. Merit Hondelink onderzoekt samen met Kees van der Wiel de geschiedenis en met name de beerput van een huis aan de Voorstraat. Daaruit is af te leiden wat er in de zestiende en zeventiende eeuw werd gegeten door een voorname brouwersfamilie. Dezelfde periode komt aan bod in het artikel van Bas van der Wulp over de Delftse houthandel. Die was toen belangrijk genoeg om er een speciaal gebied voor in te richten: de Houttuinen. Met een beetje goede wil zou je dat het eerste bedrijventerrein van Delft kunnen noemen.

Naar aanleiding van 75 jaar bevrijding sprak Ingrid van der Vlis met de Stichting Herinneringsstenen Delft. De stichting maakt zichtbaar waar Joodse Delftenaren woonden voordat zij door de Duitsers werden weggevoerd. Abel Streefland belicht een bijzondere aanwinst van het Stadsarchief: de nagelaten papieren van Herman Duparc (1918-2002). Deze Amsterdamse wiskundige, hoogleraar in Delft, liet zich in 1980 vrijwillig 'ontvoeren' door zijn studenten als protest tegen de toenmalige onderwijsplannen.

Daarnaast heeft Delf vaste rubrieken over straatnamen, archeologie en huizengeschiedenis, dit keer over de Diamanten Ring in de Choorstraat. In de nieuwe rubriek 'Vrijwilliger aan het woord' vertelt een medewerkster van het Vermeercentrum waarom zij zich inzet voor het Delftse erfgoed.

Leden van Delfia Batavorum krijgen Delf vier keer per jaar gratis thuisbezorgd. Een jaarabonnement is voor € 19,00 verkrijgbaar via www.virtumedia.nl/delf en losse nummers zijn voor € 4,75 te koop bij het Stadsarchief, het Vermeercentrum, het Prinsenhof en de boekhandels Kempers en De Omslag.

Meer berichten