De heer C.W. Lely, mevrouw H.E. van Valkenburg-Lely en conservator Anita Jansen tijdens de overhandiging van de zilveren suikerstrooilepel. Fotograaf: Marco Zwinkels.
De heer C.W. Lely, mevrouw H.E. van Valkenburg-Lely en conservator Anita Jansen tijdens de overhandiging van de zilveren suikerstrooilepel. Fotograaf: Marco Zwinkels. (Foto: Marco Zwinkels)

Museum Prinsenhof Delft ontvangt zilveren suikerstrooilepel

Op 24 juni neemt Museum Prinsenhof Delft dankbaar een bijzondere schenking in ontvangst afkomstig uit de verzameling van dhr. Ph. Lely. Het betreft een 18de eeuwse zilveren suikerstrooilepel die vervaardigd is door zilversmid Johannes van Coppenhage. De lepel zal 4 oktober te zien zijn tijdens de Zilverpoetsdag die het museum organiseert rondom de tentoonstelling Zilver. Meesterwerken van Delftse Zilversmeden 1590-1800.

De suikerstrooilepel bevat een perforatiepatroon van een acht bladige bloem en is in één keer gesmeed, een leeuw en een schild zijn op het heft gesoldeerd. Conservator Anita Jansen: “Dat we deze schenking mogen ontvangen tijdens onze tentoonstelling 'Zilver. Meesterwerken van Delftse Zilversmeden 1590-1800' is toch wel heel bijzonder. De naam van de zilversmid Johannes van Coppenhage staat op de insculpatieplaat uit 1766-1800 die nu te zien is in de tentoonstelling. Een zilversmid in opleiding mocht na het afleggen van een meesterproef in het gilde zijn meesterteken of zijn naam op een plaat aanbrengen. Werk van Coppenhage is zeldzaam en ontbrak tot nu toe in onze collectie.”


Dankzij het archiefonderzoek naar Delfts zilver door Pieter Biesboer, gastconservator van de tentoonstelling, is er veel meer bekend over Delftse zilversmeden. De lepel wordt na ontvangst ter conservering in behandeling genomen. Tijdens de zilverpoetsdag op 4 oktober in Museum Prinsenhof Delft wordt deze nieuwe schenking speciaal gepoetst en is dan eenmalig voor het publiek te zien. Informatie over de tentoonstelling en de activiteiten zijn te vinden op: www.prinsenhof-delft.nl/zilver.

Over Museum Prinsenhof Delft
Museum Prinsenhof Delft is hét kunst- en cultuurhistorische museum van Delft. De vaste opstelling is gebaseerd op drie thema’s die samen het fundament vormen van het museum: Willem van Oranje, Delftse Meesters en Delfts Blauw. Het museum laat zien hoe deze Nederlandse iconen aan de stad Delft zijn verbonden en hoe zij het gezicht van Nederland mede hebben bepaald. Aan de hand van tentoonstellingen en een veelzijdige programmering wordt dit telkens vanuit een andere invalshoek belicht. Het museum is gevestigd in een voormalig klooster dat in de 16de eeuw tijdelijk dienst deed als hof van Willem van Oranje. Het gebouw behoort tegenwoordig tot de Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

Meer berichten