Krista van Meijgaarden van de Blue Birds (rechts op de foto)legt de jeugd van de Poptahof de basics van baseball 5 uit.
Krista van Meijgaarden van de Blue Birds (rechts op de foto)legt de jeugd van de Poptahof de basics van baseball 5 uit. (Foto: Anders Brodsjo)

Honkballen tussen de flats

Wat te doen als je wel wilt honk- of softballen, maar er is niet genoeg ruimte om de bal lekker ver weg te knuppelen? Baseball 5 is het antwoord op deze vraag. De gemeente Delft en de Blue Birds sloegen de handen ineen om deze sport te promoten.

Door Marco Buzing

In deze julimaand staat honk- en softbal centraal in het programma dat de buurtsportcoaches aanbieden aan jeugd in wijken waar extra aandacht voor sport geen uitgemaakte zaak is. Baseball 5 biedt hiervoor een uitgelezen mogelijkheid. Meer dan een veldje van 10 bij 10 en een tennisbal heb je er niet voor nodig.

Glasverzekering

Hoe het werkt? Een speler van het slagteam slaat met de hand de tennisbal het veld in en probeert dan over de vier honken een punt te scoren. En zodra het veldteam de  bal heeft en naar de  catcher bij thuisplaat gooit, ligt het spel stil. ‘In een dichtbebouwd land als Nederland is dit een uitkomst’, reageert een enthousiaste Krista van Meijgaarden. Samen met initiatiefneemster Ayla Engels trekt ze namens de Blue Birds met een emmer vol tennisballen de wijken in, gesteund door de buurtsportcoaches. ‘Een beetje jeugdspeler op onze vereniging slaat met gemak de bal tientallen meters ver. Daar is geen glasverzekering tegen opgewassen natuurlijk. Honk- en softballers hebben ruimte nodig.’

Delft voor Elkaar

Vandaar dat de buurtsportcoaches van de gemeente Delft en de vereniging aan de Mekelweg de handen ineensloegen voor een baseball 5-maand in diverse wijken. Buurtsportcoach van de Poptahof is Julien Benthe. ‘Het zijn vrolijke kinderen die ik in deze wijk begeleid. Maar aandacht voor sport is niet vanzelfsprekend. Vandaar dat ik hier op woensdag- en vrijdagmiddag een sportprogramma aanbied, zodat ze niet bij de oudere broers of zussen gaan hangen in de buurt. Dit vinden ze veel leuker!’ Doel is om de kinderen uiteindelijk op weg te helpen naar een sportvereniging. De gemeente ondersteunt dat actief via Delft voor Elkaar.

Knuffel

En hoe deden de kinderen het? Krista: ‘Je kon duidelijk zien dat de meesten geen ervaring met honk- of softbal hebben, maar dat geeft ook helemaal niet. Sommigen waren zo enthousiast dat ze de hele playground rondliepen in plaats van netjes over de vier honken. Helemaal goed natuurlijk, het gaat om het plezier. En na afloop kwam een van de meiden naar me toe om te vragen of ze me ondanks de corona een knuffel mocht geven. Kijk, daar doe je het voor!’

Open huis Blue Birds

Kinderen die ook mee willen doen met baseball 5 kunnen dat aangeven bij hun buurtsportcoach. Op zaterdag 18 juli zijn alle kinderen die aan deze wijkactiviteit hebben meegedaan van harte welkom voor het echte werk bij de Blue Birds zelf. Op het terrein aan de Mekelweg 20 mogen de kinderen met echte honk- en softbalknuppels aan de slag. Heb je ook interesse om een keer langs te komen en honk- of softbal uit te proberen? Kom dan 18 juli langs tussen 10.00 en 12.30 uur. Je mag daarna ook gratis drie keer mee proeftrainen. Iedereen is van harte welkom! Kijk voor alle mogelijkheden op www.delftvoorelkaar.nl en www.bluebirds.nl.

Meer berichten