Op de foto, van links naar rechts: Philip Nijgh, directeur van ROC Mondriaan; Stephan Brandligt, wethouder van de gemeente Delft; Michael Koevoet; John Kuijpers, werkbegeleider bij Werkse! (Foto: Fred Wosgien)
Op de foto, van links naar rechts: Philip Nijgh, directeur van ROC Mondriaan; Stephan Brandligt, wethouder van de gemeente Delft; Michael Koevoet; John Kuijpers, werkbegeleider bij Werkse! (Foto: Fred Wosgien) (Foto: Fred Wosgien)

Eerste praktijkverklaring in regio Haaglanden

De allereerste praktijkverklaring in de regio Haaglanden gaat naar Michael Koevoet, en daar is hij maar wat trots op. Terecht, vindt John Kuijpers, zijn begeleider bij Werkse! “Michael wilde zich ontwikkelen, en daar heeft ie zich met hart en ziel voor ingezet.” Met de praktijkverklaring kan Michael aantonen dat hij een logistiek werkproces op MBO-entreeniveau beheerst. Dat geeft hem veel meer mogelijkheden. 

Een praktijkverklaring is het resultaat van een nieuwe vorm van leren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt: praktijkleren. Meer dan de helft van de mensen in de bijstand en een derde van de mensen met een ww-uitkering heeft geen diploma’s. Dat maakt ze kwetsbaar op de arbeidsmarkt. Leren in de praktijk kan mensen helpen om zich te ontwikkelen, ook als een volledig mbo-diploma of een mbo-certificaat een brug te ver is. Met een praktijkverklaring op zak kan een werkzoekende aan een werkgever laten zien dat hij bepaalde werkzaamheden beheerst.

Complimenten

Wethouder Stephan Brandligt feliciteerde Michael met zijn praktijkverklaring. “Jij hebt zelf het initiatief genomen om weer te gaan leren. Dat is vast niet altijd makkelijk geweest, maar het is je wel gelukt. Complimenten!”
Brandligt noemt de pilot Praktijkleren met praktijkverklaring in het mbo “een mooie samenwerking tussen ROC Mondriaan, sociaal werkbedrijf Werkse! en de gemeente Delft. Hiermee kunnen we mensen echt verder helpen. Werkse! is er goed in om mensen op de werkvloer te begeleiden en het ROC biedt de juiste leerstof aan. Dankzij deze vorm van maatwerk krijgen mensen meer kansen op de arbeidsmarkt en daardoor meer regie over hun eigen leven.”

Meteen een baan

In de toekomst gaat Werkse! niet alleen eigen medewerkers, zoals Michael, maar ook werkzoekenden helpen bij het behalen van een praktijkverklaring. Door samen te werken met werkgevers kan de werkzoekende aan het einde van het traject meteen starten met een betaalde baan.

Meer berichten