Saskia Bodde (links) en Maaike Vellekoop aan de keukentafel waar het begon.
Saskia Bodde (links) en Maaike Vellekoop aan de keukentafel waar het begon. (Foto: )

Doek valt voor Kunst en Cultuur

Door: Annemarie de Vries

Zes jaar lang stopten ze geheel vrijwillig hun ziel en zaligheid in de Stichting Kunst en Cultuur in Den Hoorn, honderden kinderen en ouders bezorgden ze in die tijd prachtige herinneringen. "Op het hoogtepunt volgden zo'n 100 tot 120 kinderen lessen bij ons", vertelt mede-oprichtster Saskia Bodde. "Nu wordt het weer tijd om aan onszelf te gaan denken", aldus de oprichtsters: "een vrijwillige bijna fulltime baan naast je normale baan en gezin, dat houd je geen leven lang vol."

Den Hoorn - Het idee ontstond aan de keukentafel in Den Hoorn. Eigenlijk was er weinig op het gebied van kunst en cultuur in Den Hoorn, zo vonden Saskia Bodde en Maaike Vellekoop. Kinderen moesten naar Delft voor het volgen van muziek en danslessen en wat is nou fijner dan dat gewoon in je eigen buurt te kunnen doen? Een jaar lang werden de plannen aan de keukentafel van Vellekoop verder uitgewerkt, voor ze daadwerkelijk aan de slag konden.

Trots

"Met een trotse traan kijken wij terug naar een bijzonder hoofdstuk in ons leven en we hopen dat we een mooie herinnering achterlaten in Den Hoorn", zo laat de organisatie weten.

Dat laatste is zeker gelukt. "We hebben zoveel leuke en lieve reacties gekregen", vertelt Bodde. "Dan weet je waar je het voor gedaan hebt. In januari zijn we al verhuisd naar een vestiging van Kinderopvang Zon!, dat was kostentechnisch nodig. We moesten daar de dans al laten vallen, die gelukkig inmiddels bij een andere organisatie terecht is gekomen. We waren natuurlijk heel blij dat we bij Zon! terecht konden, maar het voelde toch anders dan onze prachtige vestiging aan de Hof van Delftstraat. Daar konden alle spullen gewoon blijven staan, hier moeten we het toch telkens opruimen en ook de dans misten we. Door de coronacrisis moesten alle lessen online gegeven worden en werd de beslissing om te stoppen iets makkelijker voor ons."

"Met een trotse traan kijken we terug"

Kerstmarkt

Met het einde van de Stichting valt ook het doek voor de populaire kerstmarkt in Den Hoorn, die door Vellekoop en Bodde georganiseerd werd. "Dat klopt," vertelt Bodde: "de markt was enorm populair, maar nauwelijks kostendekkend te krijgen. Het lukte alleen doordat het volledig door vrijwilligers werd georganiseerd en dan nog kost het telkens veel hoofdbrekens." Bodde weet niet of iemand anders de organisatie op zich gaat nemen. "We zijn niet meer de boer op gegaan om opvolgers te zoeken, we hebben in de loop van jaren vaak genoeg om hulp gevraagd zowel voor de stichting als voor de kerstmarkt. Als er liefhebbers waren geweest, hadden we het geweten. Gelukkig hebben we in die jaren ook veel hulp gekregen hoor", vertelt Bodde: "Bijvoorbeeld Jeroen en Laura van GAM van Leeuwen, zijn we enorm dankbaar, van hun huurden we het laatste pand, ze hebben de hele verbouwing geregeld en altijd met ons mee gedacht. Het was een mooie maar intensieve tijd."

Meer berichten