Of Monsters and Men, 38CC
Of Monsters and Men, 38CC (Foto: )

Of Monsters and Men

Ruimte voor fantasie bij 38CC

Kleurrijke schilderijen bevolkt door absurdistische wezens, sprookjesachtige objecten en vervreemdende video’s: deze zomer staat 38CC in het teken van de fantasie. De tentoonstelling Of Monsters and Men voert je mee naar de surreële werelden van kunstenaars Sam Hersbach, Elke Lutgerink en het duo Nathalie Djurberg & Hans Berg. Overal ontdek je merkwaardige monsters, half mens, half dier. De tentoonstelling laat je verbeelding op hol slaan.

Angstaanjagend en mooi tegelijk zijn de feeërieke en aaibare objecten van Lutgerink. Door haar opleiding aan de Fashion Design Academy in Maastricht gebruikt zij veel textiel. Bijzonder is dat zij kunstmatige materialen transformeert tot objecten die lijken te leven. Of geleefd hebben. Zo onderzoekt zij het grensgebied tussen mens en dier, tussen het natuurlijke en het kunstmatige en tussen levende wezens en levenloze dingen.

Hersbach – winnaar van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2018 – schildert vreemde werelden waarin elementen uit science fiction en computergames herkenbaar zijn. Het zijn kleurrijke, absurdistische taferelen van bijvoorbeeld een groene aap met slangentong of een monsterlijke hondenkop die naar een drone hapt.

Ook bij de video’s van Djurberg & Berg raak je niet uitgekeken. Hun stop-motion filmpjes van een beetje knullig uitgevoerde, maar zeer expressieve mens- en dierfiguren van klei genieten internationale bekendheid. De figuren zijn verwikkeld in miniverhalen over genot, jaloezie, macht en geweld. In de sprookjeswerelden waarin deze verhalen plaatsvinden, herken je soms een decor uit films over de onderwereld, zoals een armoedig hotel of een sm-kelder. Dat maakt dat je je ondanks de absurde situaties toch in kunt leven in het verhaal en kunt voelen wat het betekent om plezier of juist pijn te voelen. Wat het is om man of vrouw te zijn, slachtoffer of agressor. Dan blijkt die fantasiewereld met al zijn monsters niet zo gek ver weg van onze menselijke werkelijkheid.

Expositie Of Monsters and Men is t/m 30 augustus 2020 te zien, wo t/m zo 13 -17 uur, Papenstraat 5, Delft. 10 minuten lopen station Delft.

Meer informatie: www.38CC.nl 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden