Foto:

Herdenking 175e geboortedag van Jacques van Marken.

Op 30 juli 1845 werd Jacques van Marken geboren. Trouwe lezeres Jantine Pol was bij de herdenking en doet daarvan verslag:

175 jaar geleden... werd er in Dordrecht een babytje geboren.  Dit jongetje, Jacques van Marken, zou later toen hij groot was Delft en Nederland op de kaart zetten. Nadat hij de NG&SF (de Gist) in 1869 had opgericht heeft hij samen met zijn echtgenote Agneta gezorgd voor een baan en inkomen voor veel mensen in en om Delft. Bovendien was hij de eerste sociale ondernemer van Nederland. Dank zij de realisatie van betaalbare huurwoningen in het Agnetapark konden veel werknemers in die tijd kwalitatief goed wonen. Alle details over het interessante en roerige leven van dit echtpaar zijn te lezen in de twee biografieën die schrijver Jan van der Mast over hen schreef. Het boek: Agneta, over haar leven leest als een spannend boek. 

Ter gelegenheid van de 175e geboortedag van Jacques van Marken heeft Jan van der Mast op 30 juli een bijzondere rondleiding georganiseerd door het Agnetapark. De deelnemers hingen aan zijn lippen want waren meer dan gemiddeld geïnteresseerd. Na deze uitgebreide tour was de volgende verzamelplaats: begraafplaats Jaffa. Hier liggen Jacques en Agneta van Marken begraven. Om deze bijzondere man te gedenken had Jan van der Mast een feestelijke plechtigheid georganiseerd rond het graf. Een aantal door Van Marken geschreven gedichten werden door Jan voorgedragen. Er was een sfeervolle muzikale omlijsting verzorgd door een delegatie van de Koninklijke  Harmoniekapel Delft die ruim 130 jaar geleden al door Van Marken werd opgericht. De muzikanten waren wel wat jonger.

Tenslotte hebben alle aanwezige belangstellenden het glas geheven om een toost uit te brengen op deze markante  Van Marken (what’s in a name!). Dank zij Jan van der Mast zijn biografie: Jacques van Marken, de eerste sociaal ondernemer van Nederland, zal deze beroemde Delftenaar nog heel lang na zijn dood in onze herinnering en waardering blijven voortleven.

Jantine Pol

Meer berichten