Een detail van de giclée Camaretten met Fred en Ineke op het bankje.
Een detail van de giclée Camaretten met Fred en Ineke op het bankje. (Foto: scan)

Breebaarts naïeven in Stads-Koffyhuis

Omdat ook de uitbaters van het Stads-Koffyhuis er blij van worden krijgen de giclée’s van Fred Breebaart (1945-2015) regelmatig de ruimte in hun restaurant aan de Oude Delft 133. Het vrolijke naïeve werk zal dit keer van 12 augustus t/m 16 september te zien zijn. Een giclée is een hoogwaardige kunstdruk die levenslang kleurecht blijft. Er wordt een mooie collectie Delftse taferelen getoond maar ook andere prachtige plekjes in Nederland en op Curaçao zijn vastgelegd in Freds zeer herkenbare eigen stijl.

Fred bracht het grootste deel van zijn leven door in Delft, de stad waarvan hij ging houden toen hij, woonachtig in Den Haag, als tiener enige jaren een kunstopleiding aan de Hazelhorstschool aan het Olofsplein volgde. Als 24-jarige kwam hij in Delft wonen maar vertrok een paar jaar later voor 10 jaar naar zuid-Spanje. Toen hij na zijn 2e echtscheiding op 36 jarige leeftijd weer terugkwam vond hij met 3e vrouw Ineke rust in een, zoals hij het noemde, “poppenhuisje” aan de Handboogstraat. Hier werkte hij tot zijn overlijden met veel plezier aan de stijl die hij tot zijn specialisme  gemaakt had: vrij kleine, bijzonder drukke schilderijtjes in zogenaamde naïeve stijl, waarbij de achtergrond voor zijn “poppetjes” behoorlijk realistisch is.

Zelf zei hij over zijn werk: “Uitgangspunt bij mijn werk is het maken van een schilderij dat er van een afstand blij uitziet, waarbij altijd meer mensen aanwezig zijn dan verantwoord is en uitnodigt tot nadere bestudering van details en grapjes, zodat er een glimlach wordt losgemaakt bij de aanschouwer. Deze glimlach, die blijft terugkomen bij het (her)ontdekken van details, is mijn drijfveer en voornaamste beloning. Ondanks dat vele “kunstkenners” zijn werk niet serieus namen heeft Fred vanaf zijn 27e, toen hij stopte met zijn assurantiekantoor en voor de kunst koos, tot zijn overlijden op 69-jarige leeftijd beroepsmatig van zijn naïeve gepriegel kunnen leven. De kunstenaar beeldde zichzelf in praktisch al zijn latere werken af in een tuinbroek met roze shirt, terwijl zijn vrouw hem vaak begeleidt in een paars jurkje. Dit eenmaal wetende zal een ieder de schilderijen langs gaan om te zoeken naar de al vroeg grijs zijnde schilder met zijn witte baard. Meer informatie over leven en werk van Fred Breebaart kan men vinden op de website www.fredbreebaart.nl

Meer berichten