Foto: Henk Veenstra

Meer omzien naar elkaar

  Column

En weer is er een jaar voorbij. Vroeger kocht mijn moeder dan het boek 'Het beste van'. Daarin stond dan een bloemlezing van alle gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Het was altijd een aaneenrijging van aanslagen, ongelukken en uitstervende diersoorten. Deze treurzang van ellende werd af en toe onderbroken door een verslag van een verjaardagsfeest van een of andere verwende Bekende Nederlander. Maar eigenlijk vond ik die berichten eigenlijk ook maar kommer en kwel.

In deze column had ik ook graag 'het beste van' willen schrijven. Maar eigenlijk kijk ik vooral bezorgd terug naar het afgelopen jaar. Niet alleen het klimaat van Nederland verandert. Ook het klimaat in de samenleving is aan het omslaan. Steeds meer mensen staan met de rug naar elkaar, en als ze al met elkaar in gesprek gaan, vliegen de verwijten, scheldwoorden, beledigingen als slagregens over de velden van hun ontmoeting. Rechtse mensen worden racist genoemd en als fascist, bruinhemd en leugenaar betiteld. Linkse mensen krijgen het verwijt dat ze elitair zijn, onderdrukkend, intolerant en het gewone volk niet zien staan.

Maar luisteren en de ander werkelijk proberen te begrijpen? Die rede lijkt verdwenen te zijn achter de dikke smog van smeulende onverdraagzaamheid. Daarom staat de woede van de gele hesjes steeds vaker tegenover het venijn van de om zich heen slaande vertegenwoordigers van het bestuurlijk gezag. De samenleving gaat gebukt onder ontwrichtende onweer. Als ze we zo door blijven gaan, gaat Nederland niet alleen ten onder aan de veranderingen in het milieu.

Ook het klimaat van de samenleving moet aangepakt worden. Niet door onszelf in gele hesjes te hijsen of met de wapenstok de frustratie van gewone mensen neer te slaan, niet door vunzige stukjes op sociale media te schrijven. Laten we in 2019 beginnen met luisteren naar de ander en werkelijk rekening houden met de angsten, behoeften, dromen en hoop van de ander. Omzien naar elkaar, noem ik dat. Dan kan 2019 een heel mooi jaar worden. Dat verdienen we – allemaal.

Meer berichten