De onthulling van het pijlermonument op het Bolwerk. Foto: De Burgemeesters.Foto's van het evenement zijn te bekijken op de Facebookpagina van Spoorzone Delft.
De onthulling van het pijlermonument op het Bolwerk. Foto: De Burgemeesters.Foto's van het evenement zijn te bekijken op de Facebookpagina van Spoorzone Delft. (Foto: De Burgemeesters)

Feest in de Spoorzone groot succes

  Cultuur

Afgelopen zaterdag was het Feest in de Spoorzone. Spoorzone Delft, ProRail, de gemeente Delft en Combinatie Crommelijn vierden samen met Delft en haar inwoners dat de grootste werkzaamheden in het Spoorzonegebied – de spoortunnel, Prinsenhofgarage en het Bolwerk – zijn afgerond. Projectdirecteur Isidoor Hermans noemt het een geslaagd feest: "We hebben veel enthousiaste reacties ontvangen van Delftenaren. Van hardlopers die het gaaf vonden voor één keer door te tunnel te mogen rennen tot ouders van huttenbouwende kinderen in de Prinsenhofgarage."

Delft - Bijna 1.700 hardlopers en lampionnenwandelaars bezochten de spoortunnel, de Prinsenhofgarage werd door meer dan 2.000 mensen bezocht en op het Bolwerk werden ruim 1.000 mensen geteld. In totaal waren er vier recreatieve runs van 4,6 kilometer door de spoortunnel en één lampionnentocht. Wethouder Harpe gaf het eerste startschot, gevolgd door wethouder Raimond de Prez, regiodirecteur Helga Cuijpers, directeur station Astrid Bunt (beide van ProRail) en burgemeester Marja van Bijsterveldt. Wethouder Ferrie Förster liep zelf mee: "Wat bijzonder om door een spoortunnel hard te mogen lopen. Een uniek evenement, superleuk om dit mee te mogen maken!"

In de parkeergarage namen zo'n 1.500 bezoekers een kijkje. Daarnaast namen ruim 600 kinderen en hun ouders deel aan de verschillende workshops van het Science Centre. Zij bouwen hutten van bamboe, speelden pannavoetbal of deden mee aan de BMX-challenge. Ook in het Stadskantoor was het druk: daar deden zo'n 300 kinderen en jongeren mee aan de breakdancebattles en stemden ruim 200 mensen op hún favoriete foto. Ook op het speciaal aangemaakte Facebookevenement was er veel belangstelling. Vooraf haalden volgers vooral informatie op over de verschillende activiteiten, naderhand deelden de duizenden betrokken Facebookgebruikers vooral veel ervaringen en foto's met elkaar en met Spoorzone Delft.

Zodra de schemering inviel, verplaatsten de festiviteiten zich richting het Bolwerk. Verschillende buurtinitiatieven – de onthulling van het pijlermoment, het Stoepjesproject en het tulpenbollenveld – werden in het zonnetje gezet. Tijdens de spreekwoordelijke overdracht van Spoor naar Stad werd Platform Spoor uitgebreid bedankt voor hun inzet gedurende het project. Jannie van de Jagt van Platform Spoor: "Wij zijn blij dat er destijds bestuurders waren die ons als inwoners van Delft betrokken bij het project." Daarna barstte het feest in de tent naast het Bolwerk pas echt los: de Mannen van Vermeer sloten deze feestelijke dag af.

Meer berichten