De spitsvondige Huang vond een manier om in de buurt van de robot te dansen, wat normaal gesproken uit veiligheidsoogpunt niet is toegestaan.
De spitsvondige Huang vond een manier om in de buurt van de robot te dansen, wat normaal gesproken uit veiligheidsoogpunt niet is toegestaan. (Foto: Summer Yen)

Nederlandse première van 'Huang Yi & KUKA'

  Cultuur

Robots zijn hot, ze kunnen rekenen op een niet aflatende fascinatie en aandacht. Zeker in Delft met haar hightech signatuur, dat vorig jaar niet voor niets is uitgeroepen tot 'stad van technologie'. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het belangrijkste internationale dansfestival van Nederland – Holland Dance Festival – in Delft de Nederlandse première presenteert van de dansvoorstelling 'Huang Yi & KUKA', waarin dans en robotica vloeiend samengaan.

Delft - Huang Yi is een snel opkomende Taiwanese choreograaf met een fascinatie voor technologie en mechanica. In zijn streven om een perfect kind te zijn, verlangde Huang Yi naar een robot als zijn compagnon. Als volwassene koos hij één robot om mee te dansen: robot KUKA. Zijn eigen jeugd, waarin hij voortdurend de schijn ophield dat alles goed met hem ging, diende als grote drijfveer voor zijn choreografie. 'Huang Yi & KUKA' is een intrigerend en aangrijpend werk over eenzaamheid en zelfrealisatie, waarin de robot en de danser haarscherp op elkaar zijn ingespeeld.
De robot KUKA werd gemaakt door een Duits industrieel bedrijf en is een niet-humane 'arm', oorspronkelijk gemaakt om zijn leven te slijten in de fabriek. Huang Yi is zelf programmeur en het lukte hem om zijn robot een meer menselijk aanzien en leven te geven. Ondanks dat de geavanceerde industriële robot zich traag voortbewoog, ontrolde zich een spannend samenspel tussen beiden. Al voert de robot enkel een mechanische reeks commando's uit, het is moeilijk om geen emoties toe te schrijven aan KUKA. Sterker nog, een deel van het kijkplezier komt voort uit de manier waarop onze geest betekenis en emotionele inhoud toewijst aan de verschillende acties. De voorstelling is 1 en 2 februari te zien in Theater de Veste, zie ook: www.theaterdeveste.nl. Voor informatie over het programma van het Holland Dance Festival vindt u op www.holland-dance.com

Meer berichten