Orgeltrip naar Valkenburg, Pijnacker en Delft

  Cultuur

Regio - Op zaterdag 18 mei organiseert de Stichting Orgelpromotie Zuid-Holland West voor de 17e achtereenvolgende keer een Orgeltocht langs een aantal interessante en monumentale orgels. Een luxe touringcar van de Koninklijke Beuk rijdt de deelnemers langs orgels in Valkenburg, Pijnacker en Delft. Opstapplaatsen voor de tocht zijn: Parkeerterrein t/o Groene Kerk in Oegstgeest en Leiden CS (voorzijde.)

Het eerste concert, na de welkomstkoffie, is in de Hervormde Kerk in Valkenburg (ZH) (Nijsse-orgel 2018) Het orgel zal worden bespeeld door Jaco van Leeuwen. Vervolgens gaat de reis naar Pijnacker waar in de Dorpskerk na uitleg een concertje wordt gegeven op het zojuist gerestaureerde Knipscheer/Kam & van der Meulen-orgel (1830/1851). Organist is Adriaan Hoek.

Na de lunch In Pijnacker wordt de tocht voortgezet naar Delft waar Petra Veenswijk in de Maria van Jessekerk uitleg geeft over kerk en orgel (Maarschalkerweerd 1893) en vervolgens dit orgel bespeelt.

Het muzikale gedeelte van de dag wordt afgesloten met een bezoek aan de Nieuwe Kerk. In deze museale kerk liggen de leden van het huis van Oranje al sinds eeuwen begraven. Bas de Vroome is de vaste organist van deze kerk en houdt een korte inleiding over kerk en orgel. Daarna hij sluit hij het artistieke deel van de dag met een bespeling van het Bätz-orgel (1839).

De traditioneel gezellige afronding van de dag vindt plaats op een Delfts terras met een hapje en een drankje.

De kosten van deze geheel verzorgde dag (inclusief busreis, entreegeld Nieuwe Kerk, koffie, lunch en borrel) bedragen € 60,- per persoon. Inschrijven kan tot 4 mei 2019 d.m.v. het mailen van het inschrijfformulier dat staat op de site www.orgelzhwest.nl.

Meer berichten