Een oude foto van de Pieterstraat.
Een oude foto van de Pieterstraat.

Delft, zoals de toerist het niet mocht zien

  Historie

Terug in de Tijd met Henk van der Beek

"Uit de jacht en beslommering van het leven terug tot de weldadige inkeer van het verstilde. Het intieme grachtje, in de sfeer van de kloostertuin het edel lijnenspel van torens en bruggen. IJle carillonmuziek, het zwijgend feest van zonlicht op het water, geef uw geest de verpozing waar hij om vraagt, uw verbeelding en uw oog de speelruimte die zij behoeven. Herstel het contact met Hollands groot verleden in de monumentale rust van de herinnering."

Delft - Het staat allemaal op een stemmig blauw foldertje, uitgegeven in tegelvorm door de Delftse V.V.V. in vier talen. Gedragen volzinnen, die de toerist een beeld moeten geven van de parel der steden. Het foldertje wijst de weg naar Nieuwe Kerk, Oude Kerk, Stadhuis en Prinsenhofmuseum. Fraaie monumenten, die als blikvangers voor de Prinsenstad fungeren. De toeristen scharrelen er voldaan rond, plaatjes schietend, goedkeurend mompelend over al het schoons dat Delft te bieden heeft. We laten ze gaan. We hebben ze nodig, net als de studenten!

Verbeelding

Zo zien ze Delft, een kleine oud-Hollandse stad die zeer tot hun verbeelding spreekt. Intieme grachtjes, edel lijnenspel, ijle carillonmuziek vertelt de VVV folder: dat is Delft in Holland. Zo nemen de toeristen het mee op hun filmpjes, in hun gedachten mooi Delft. Het zou net iets te ver gaan om de (stille bewondering) van de toerist om de schoonheid van Delft volkomen te onderschrijven. Want bij alle fraais wat de stad inderdaad te bieden heeft, is er ook veel wat geen bewondering afdwingt. Dat is het Delft zoals de toerist het vrijwel zeker nooit ziet, niet ziet omdat de toerist dat waarschijnlijk niet eens wil zien. Tenslotte komen de toeristen daar niet voor: ze willen een poosje dwalen tussen al dat moois en dan weer weg!

Waarom zouden zij belangstelling hebben voor de Anna Boogerd of voor de onttakelde huisjes in de Bijlen- buurt. Zij komen nooit te weten dat de Pieterstraat de gezelligste straat van Delft was met al zijn straatfeesten, waar ik lang getuige van ben geweest. We zijn wel eens boos waarom alles gesloopt moest worden, maar als we dit lezen was het hier en daar hoog nodig.

Meer berichten