Foto: Henk van der Beek

Laat het altijd Kerstmis zijn deel drie

  Historie

Door Henk van der Beek

Stille Nacht is, volgens velen, het mooiste kerstlied aller tijden. Hoe het is ontstaan weten niet veel mensen. In 1818 maakte Jozef Mohr een wandeling door de heldere winternacht, toen hij geïnspireerd werd tot het dichten van dit prachtige kerstlied.

Delft - Zijn vriend Franz Gruber maakte er de muziek bij. Kerstboom met echte kaarsen, kribbe en stal, de symboliek der attributen bij de kerstviering. Het feestelijk gebeier van de klokken duurt een uur lang, de vloer van de kerk is bedekt met het symbolische stro. De priester (dominee) is gekleed in zijn meest kostbare gewaad en het mooiste altaarkleed, dat de kerk bezit, is voor de dag gehaald. Tussen de zuilen van het koor hangen schone tapijten, ter weerszijden van het altaar branden enorme kaarsen. De beelden prijken in hun pronkgewaad en het helverlichte altaar valt op door de kribbe of het stalletje van Bethlehem. Ziedaar het beeld van een kerk met Kerstmis tegen het eind van de middeleeuwen. Soms werd de kribbe midden in de kerk gezet en voert men hele kerstspelen er omheen op. Het kindje word gewiegd, men danst, zingt zijn geliefde liederen.

Maar bij al dat uiterlijk vertoon valt ons onmiddellijk een ding op; een kerstboom is er niet bij!

Vanwaar dat gemis? Pas honderd jaar later horen we van een kerstversiering met takken van groen, maar van een kerstboom horen we pas na 1500 door Sebastiaan Brant. Je leest ook nog over een kruis en paradijsboom versierd met appelen en peren, waar de kinderen aan mochten komen schudden. De traditie van de lichtjes is al heel oud: de legende wil dat Jan Arnason op Kerstmis een vogelboom zag met lichtjes die bleven branden. In een ander oud verhaal is er sprake van een lichtende boom, in een bos, met een naakt jongetje in de top. De uitrusting van de geboortekribbe bleef eerst nog heel eenvoudig. Maar in een kerstpreek uit de vijfde eeuw lezen we, dat de oude bakstenen kribbe is vervangen door een zilveren. Nog later horen we over een met zilver en goud versierde kribbe in een dag en nacht verlichte grot.

Wij wensen u een gezond en gelukkig Nieuwjaar.

Meer berichten