Foto: Fred Leeflang

Flora Delfensis officiëel afgetrapt

  Historie

Delft - Deze week werden letterlijk de zaadjes geplant voor een bijzonder project dat in komende lente een aantal Delftse hofjes en tuinen zal gaan sieren: Flora Delfensis – de Delftse tulpenroute.

Flora Delfensis is een initiatief van Norbert Peeters (botanisch filosoof) en Nina Voets. Zij vinden dat Delft meer aandacht verdient voor de rol die de stad heeft gespeeld op botanisch gebied. Peeters: "Bij het woord tulpenmanie denken we aan tulpenbollen die voor exorbitante bedragen over de toonbank gingen, en natuurlijk aan steden zoals Haarlem en Amsterdam. Maar eigenlijk hoort ook de stad Delft thuis in dit rijtje. Het is namelijk waarschijnlijk dat de Delftse apotheker Dirck Outgaertszoon Cluyt de tulp en andere bolgewassen in Nederland introduceerde."

Wethouder Bas Vollebregt plantte in de Prinsenhoftuin woensdag de eerste historische bloembollen. Er wordt o.a. samengewerkt met Royal Delft, de Botanische Tuin en verschillende hotels in Delft. In de lente zullen de geplante tulpen gaan bloeien op de zeven locaties op de tulpenroute: de Prinsenhoftuin, de tuin van Royal Delft, Hofje van Almonde, Hofje van Pauw, 't Klaeuwshofje, het veld voor station Delft, en de Botanische Tuin. Bewonder de prachtige tulpen en leer tegelijkertijd over de geschiedenis van tulpenbollen in Nederland in de Gouden Eeuw, die verrassend genoeg in Delft haar oorsprong vindt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden