<p>D66 en GroenLinks willen dat al dit jaar alle Zwarte Pieten vervangen zijn door roetveegpieten (foto: Gwenyth Janssen Lok).</p>

D66 en GroenLinks willen dat al dit jaar alle Zwarte Pieten vervangen zijn door roetveegpieten (foto: Gwenyth Janssen Lok).

(Foto: Gwenyth Janssen Lok)

Politiek ruziet over Zwarte Piet

  Nieuwsflits

GroenLinks en D66 eisen dat er op het sinterklaasfeest van dit jaar geen Zwarte Pieten meer aanwezig zijn. Anders willen ze de subsidie van het kinderfeest stopzetten. Op 1 oktober dienen ze hierover een motie in. Andere partijen zijn woedend.

Door Marcel de Jong

Delft - Het Sinterklaasfeest wordt georganiseerd door de Stichting Sinterklaas Delft. Deze organisatie heeft besloten dat alle zwarte pieten geleidelijk plaatsmaken voor roetveegpieten. Dit jaar bestaat de hofhouding van Sinterklaas voor de helft uit zwarte pieten. Volgend jaar is dat aantal geslonken tot een kwart van de pieten. En vanaf 2022 zijn er alleen roetveegpieten te bewonderen.

Ontoelaatbaar

GroenLinks en D66 vinden deze geleidelijke overgang te traag, stelden ze tijdens de vergadering van de commissie Sociaal domein en wonen. Ze eisen dat al dit jaar alle zwarte pieten zijn vervangen door roetveegpieten. Ingrid Lips (GroenLinks) noemt het “ontoelaatbaar dat er bij de intocht van Sinterklaas nog steeds Zwarte Pieten aanwezig zullen zijn, wetende dat dit inwoners en kinderen kwetst”. Melanie Oderwald (D66) benadrukt dat haar partij al in 2015 pleitte voor een Delfts Sinterklaasfeest dat met de tijd meebeweegt. “Wij kozen daarbij voor de weg der geleidelijkheid én voortgang, zonder iemand iets op te leggen. In Delft is voortgang uitgebleven. Pas in 2022 is er een intocht met alleen maar roetveegpieten. Dat is ons te traag. We moeten een streep zetten door racisme en discriminatie.”

“De manier waarop we dit bespreken is echt dieptriest”

Chantage en machtsmisbruik

De opstelling van beide partijen leidde tot irritatie in de vergadering van de commissie Sociaal domein en wonen. Lidewei Timmermans (Onafhankelijk Delft) vindt het gedrag van D66 en GroenLinks ‘walgelijk’. “Ze chanteren ondernemers als ze hun zin niet krijgen. Dit is een vorm van machtsmisbruik en bedreiging. Wanneer iemand niet doet wat deze collegapartijen willen, draaien ze de subsidiekraan met terugwerkende kracht dicht.” Ineke van Geenen (CDA) sluit zich hierbij aan. “Mijn broek zakt ervan af. Het kan niet zo zijn dat GroenLinks zegt: ik heb de grootste en als jullie niet doen wat ik wil, krijgen jullie geen geld meer. Ik vind hun houding te schandalig voor woorden.” Martin Stoelinga noemt het de “arrogantie van de macht”.

De felle reacties schieten Ingrid Lips van GroenLinks volkomen in het verkeerde keelgat. “Dieptriest”, noemt ze de wijze waarop de andere politieke partijen de discussie voeren. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden