<p>Burgemeeste Marja van Bijsterveldt (foto: Vincent Basler).&nbsp;&nbsp;</p>

Burgemeeste Marja van Bijsterveldt (foto: Vincent Basler).  

(Foto: Vincent Basler)

Burgemeester en GroenLinks botsen in debat over Zwarte Piet

  Nieuwsflits

GroenLinks vindt het onbegrijpelijk dat burgemeester Van Bijsterveldt er begrip voor heeft dat er de komende twee jaar nog Zwarte Pieten aanwezig zijn tijdens het Sinterklaasfeest. Ingrid Lips, raadslid voor GroenLinks “Zwarte Piet kwetst mensen en kinderen. De burgemeester is er toch voor álle Delftenaren?”

Door Marcel de Jong

De Stichting Sinterklaas Delft heeft besloten om de Zwarte Pieten geleidelijk te vervangen door roetveegpieten. Vanaf 2022 zijn er alleen roetveegpieten te zien. GroenLinks en D66 eisen dat er al dit jaar gestopt wordt met Zwarte Piet. Anders moet de gemeente haar jaarlijkse bijdrage van € 7.500 aan het sinterklaasfeest stopzetten.

Onterechte kritiek

Van Bijsterveldt vindt de verwijten van GroenLinks onterecht. Ze benadrukt in een debat tijdens de commissie Sociaal domein dat ze al direct na haar aantreden in gesprek is gegaan met de organisatie van het sinterklaasfeest over de gevoeligheid van Zwarte Piet. “Op eigen initiatief. Want op dat moment heb ik van D66 en GroenLinks niets gehoord. Ook de afgelopen jaren heb ik van beide fracties maar heel bescheiden vernomen over dit onderwerp.”

Van Bijsterveldt constateerde in de gesprekken dat de achterban met de sinterklaasorganisatie “heel veel waarde hecht aan de traditionele aanpak zoals men dat de afgelopen decennia gewend is geweest”. Toch heeft ze “met zorgvuldigheid maar ook met drang” ingezet op het geleidelijk vervangen van Zwarte Pieten door roetveegpieten. “Daarbij hebben we ook een versnelling in gang gezet. De organisatie heeft echt zijn nek uitgestoken om in 2022 alle Zwarte Pieten te vervangen door roetveegpieten. Daar moeten we waardering voor opbrengen.”

Wereldbeeld opleggen

Van Bijsterveldt uitte op haar beurt kritiek op de houding van GroenLinks. “We moeten voorkomen dat we een eenzijdig wereldbeeld op de samenleving neerleggen. De samenleving kent verschillende groepen mensen. Er is ook een grote groep die met veel pijn afscheid neemt van Zwarte Piet. Zij zullen het los moeten laten, dat is de werkelijkheid. Dat is nodig om de mensen die er zich gekwetst door voelen ook recht te doen.”

Polarisatie stimuleren

De burgemeester betreurt het ook dat GroenLinks en D66 hun verbod op Zwarte Piet via de media bekend hebben gemaakt. “Dat stimuleert polarisatie en dat moeten we niet willen. De samenleving is erbij gebaat dat we dit veranderingsproces op een zorgvuldige wijze plaats laten vinden.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden