<p>De Markt in 1915</p>

De Markt in 1915

(Foto:)
terug in de tijd

De herfstdagen, de mooiste van vier seizoenen

  Nieuwsflits

Terug in de Tijd met Henk van der Beek

Veel mensen vinden de Herfst het mooiste van de vier seizoenen. Het is nu de laatste dag van september, Reinier Boitet beschreef het Delftse ,,lustprieel”. Een stad met vaart en visie zorgzaam voor de culturele erfenis, zorgvuldig als het om de toekomst gaat. En: Stad met een rijk verleden, stad van Vermeer, Hugo de Groot en Antoni van Leeuwenhoek.

Met een monumentaal en levendig centrum, bewonderd en bezocht vanuit de hele wereld. Verleden en heden bepalen het karakter van Delft, als stad met kwaliteit, als kennisstad en voor ondernemers. Het zijn slechts twee beschrijvingen van het Delft van nu. De stad is in de loop der eeuwen erg veranderd, wij ouderen krijgen er kippenvel van! In de beschrijving van de stad in 1729 steken de auteurs hun liefde voor de stad niet onder stoelen of banken. Het voorwoord van de bundel beschrijft het Delft van de vroege 18de eeuw als een stad die wordt omzoomd door grazige en klaverrijke weilanden, vol met vee dat verse boter en kaas verschaft. De pracht van Delft schuilt niet alleen in haar omgeving, nee de schrijver schalt ook de loftrompet over de stad zelf. De lucht is er fris, schrijft hij,’t water, dat met verscheidene vlieten de stad doorsnijt, brede straten schoon en goed bewoonbaar. Hoewel de spelling enigszins verouderd is, kan de moderne lezer niet anders concluderen dat de auteur trots was op zijn stad. Wie daaraan nog mocht twijfelen, komt zeker op andere gedachten bij verdere lezing. Daarin wordt Delft omschreven als een lustprieel in’t midden van het heerlijke Delfland. Een Delft dat nog beschikt over poorten, stadswallen en het Oude Gasthuis, om enkele gebouwen te noemen die later zijn afgebroken. De herfst in volle glorie, honderden vogels gaan naar andere landen, bomen verkleuren en worden kaal, sport wordt meer in de zaal gedaan.

Herfstsymfonie vallende bladeren, Herfstsymfonie in kleurenpracht. Lippen van jou kussen zo teder, En al het moois dat jij mij bracht. Maar nu je weg bent uit mijn leven, Is het nog slechts een droom voor mij. Ik mis je meer dan ooit mijn liefste, Als bladeren vergaan in den herfst. Herfstsymfonie vallende bladeren, Herfstsymfonie in kleurenpracht.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden