Marjolein van Renssen in de rooklounge
Marjolein van Renssen in de rooklounge (Foto: Gitta Fleuren)

Vierde generatie vakvrouw in een familiebedrijf

  Nieuwsflits

Delft kent een groot aantal historische familiebedrijven. Al generaties lang hebben ze de tijd overleefd. De Delftse post bezocht deze week tabaksspecialist van Renssen.

Delft - Ze rookt sigaren. Soms een pijp. Marjolein van Renssen is de vierde generatie tabaksspecialisten, "Een goede sigaar is als een mooie wijn", zegt ze. "Je moet er de tijd voor nemen. Een pijp weerspiegelt je gemoedstoestand. Als ik druk in mijn hoofd ben gaat hij steeds uit. Van een sigaar word ik rustig". Achter de winkel is een bescheiden lounge. Een toevluchtsoord voor liefhebbers die niet meer binnen mogen roken. Aan de muur hangen portretten en een foto van de beroemdste sigaarroker: Winston Churchill.

Overgrootvader A.H. van Renssen kocht de winkel in 1897. Marjolein: "hij betaalde 175 gulden voor de inboedel, waaronder koffie, thee, tabak en een harmonium. Hij leerde het vak bij A. Hillen in de Pepersteeg ( Nu Peperstraat) in Delft. Dat was een van de eerste sigarenfabrieken van Nederland. Tot aan de oorlog had hij zelf een tabaksfabriek aan de Vlouw. Haar vader kwam op zijn 18e in de winkel, in 1997 kreeg hij het predicaat: "hofleverancier". Deze titel kun je aanvragen bij de burgemeester als je meer dan 100 jaar bestaat en van onbesproken gedrag bent geweest. In 2006 nam Marjolein het roer over. Ze werkt er nu 29 jaar. "Mijn vader liet me fouten maken waardoor ik het vak leerde. Ik kocht bijvoorbeeld felgekleurde pijpen omdat ik vernieuwend wilde zijn, mijn vader kende zijn klanten beter. Ondertussen is Marjolein geridderd tot confrère in de orde van Saint Claude. Een orde van zeer gespecialiseerde tabakskenners. Ze werd niet met een zwaard geridderd maar met een pijp. In Nederland is ze nog steeds de enige confrère en de eerste vrouw in het bestuur van de tabaksbranche. De familie heeft de houding tegenover tabak zien veranderen. Marjolein: "Na de oorlog werden bonnen uitgedeeld voor eerste levensbehoeften en daar zaten sigaretten bij. In de jaren 50 en 60 was je sophisticated als je rookte. In 2040 wil de overheid een rookvrije samenleving. Maar verbieden lijkt me ondoenlijk. Er zal altijd gerookt blijven worden". Naast haar ambacht vindt ze de buurtfunctie van de winkel het leukst. De gesprekken, een luisterend oor zijn. Er zijn heel wat kleurrijke rokende Delftenaren gepasseerd. "Bijvoorbeeld mijnheer Oei. Stemmen in zijn hoofd vertelden hem dat hij iedere dag bij ons een zippo aansteker moest kopen. De oude leverde hij in. Ik bewaarde ze voor hem en dan gaf ik hem iedere keer een aansteker die hij al had ingeleverd. Anders kostte het hem teveel geld."

Gitta Fleuren

Van generatie op generatie

Roken was sophisticated

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden