Foto:

“Delftenaar brengt lied uit over Corona slachtoffer”

  Nieuwsflits

Hij woont al 25 jaar op Curaçao, maar een paar maanden per jaar kun je hem tegenkomen in zijn geboortestad Delft. Vanuit zijn pied-a-terre aan de Voorstraat loopt hij dan regelmatig door “de leukste stad van Nederland”. Hij komt er vele bekenden van vroeger tegen, vooral uit de tijd dat hij in het eerste elftal van Concordia voetbalde.

Peter van Leeuwen, naast apotheker is hij nu vooral singer-songwriter. “Muziek is altijd mijn grootste passie geweest”. In zijn jeugd was hij elk weekend in de platenzaken te vinden. “Ik ging dan naar Multifoon aan de Koornmarkt, waar je, met een koptelefoon zittend aan het grote buitenraam, bij Martin Kollaart (het Platenmanneke) de nieuwste elpees kon beluisteren. Daar ontdekte ik de hemelse klanken van de countryrock van Poco, de Eagles en Jackson Browne”. Hij was erbij toen de Eagles in 1973 voor een halfgevulde Doelen in Rotterdam hun eerste concert in Nederland gaven. En in 1975 toen Poco in het Concertgebouw in Amsterdam het dak eraf speelde.

Inmiddels is Peter zelf meer dan goed bevriend geraakt met de heren van Poco, en heeft hij als ‘executive producer’ solo albums uitgebracht van Poco grootheden Paul Cotton en Richie Furay (naast oprichter van Poco ook van Buffalo Springfield met Neil Young en Stephen Stills). “De opnames waren in Nashville. Daar heb ik topmuzikanten ontmoet. Een geweldige tijd waarin ik leerde hoe muziek professioneel werd opgenomen”.

En nu heeft Peter van Leeuwen dus zijn eigen muziek uitgebracht op zijn label Seahorse Productions Curaçao. Zijn eerste singel is “What Is Going On”, een lied over een Corona slachtoffer dat interesse gewekt heeft in Amerika.

“Ik heb het lied geschreven en opgenomen tijdens de lockdown op Curaçao, toen de straten verlaten waren en er op het eiland een zeldzame stilte heerste. Toen je de eerste verhalen las over slachtoffers van het virus. Het beschrijft de eenzame hulpeloosheid van iemand die in een ziekenhuis ‘dying all alone’ is. De mensen die ik het liet horen waren ontroerd, de reacties waren hartverscheurend, maar ook hartverwarmend omdat iedereen het ook een prachtig nummer vindt”.

Al snel nadat Van Leeuwen het nummer met wat vrienden gedeeld had, werd hij benaderd door een Amerikaanse songscout. “Zij was diep onder de indruk en wil het lied laten gebruiken in een film of documentaire. Zij heeft mij in contact gebracht met producer Gary Oleyar. “Gary heeft jarenlang gespeeld in een van de meest succesvolle duo’s in de USA: Loggins and Messina, en laat Jim Messina nu weer mede oprichter zijn geweest van Poco. De cirkel is rond zou je kunnen zeggen”. Oleyar heeft het nummer geproduceerd in zijn studio in New Jersey, maar ook meegespeeld. “Hij is een virtuoos op akoestische gitaar en viool. Hij heeft er echt een geweldig countryrock nummer van gemaakt”. In Nederland heeft Van Leeuwen een andere muzikale vriend, Niels Hermes (bekend van Ten Sharp), ingeschakeld voor de co-productie van het nummer. Het resultaat mag er dan ook zijn. “Een droom is uitgekomen, mijn eigen lied in professionele handen. Ja, ik ben er zeer trots op, en blij dat ik dat kan vieren met het uitbrengen van mijn eerste CD, hier in die mooie stad met zijn rijke muziekgeschiedenis”.

Op de fraai uitgevoerde CD staan twee nummers. Naast “What Is Going On” ook “We Found Love”, een prachtige ballade over zijn andere grote liefde, zijn vrouw Antoinette.

Beide liedjes zijn te beluisteren en downloaden op Spotify, iTunes en Apple Music.
De CD is te koop in de Delftse platenzaken, “nog steeds behorend tot de beste in de wereld”.

Meer berichten