Delft, 4 april 2020. Netjes in je vak op de markt.
Delft, 4 april 2020. Netjes in je vak op de markt. (Foto: Herman Zonderland)

Fotoboek ‘Delft Anders dan Anders’ raakt gevoelige snaar

  Nieuwsflits

Liefhebbers van typisch Delftse beelden kunnen sinds kort een bijzonder visueel naslagwerk toevoegen aan hun verlanglijstje, namelijk het fotoboek ‘DELFT ANDERS DAN ANDERS’ van Herman Zonderland. 

Vanaf half maart dwaalde deze Delftse fotograaf met zijn camera door zijn stad die in een intelligente lockdown verkeerde en hij verwonderde zich. In zijn blog maakte hij ons maandenlang deelgenoot van wat hij zag en wat dat met hem deed. Kennelijk raakte Zonderland met zijn beelden en bespiegelingen een gevoelige snaar bij de bezoekers van zijn website, want de reacties stroomden binnen. Dus bleef het niet bij een blog. Zonderland licht toe: ‘Zo’n digitale uitlaatklep is vluchtig en raakt in de waan van de dag snel ondergesneeuwd. Zo kwam ik op het idee om een fotoboek te maken van papier en inkt, iets wat een mensenleven lang mee gaat. Lezers kunnen dit aanvullen met hun eigen verhalen over hoe zij deze bijzondere tijd hebben doorstaan.’

In 19 hoofdstukken volgen we de omzwervingen van Zonderland, aangevuld met de overpeinzingen van ‘gewone bijzondere Delftenaren’, zoals de burgemeester, de drogist op de Markt, de winnaar van de trofee Kleurrijke Delvenaar 2020, een horecaondernemer, de directeur van Theater de Veste, de projectleider van de Biotech Campus en de eigenaar van sociale onderneming PrintPlezier en KopieKoffie.

Voor Zonderland was het vastleggen van de uitzonderlijke situatie voor mensen in de zorg een belangrijke drijfveer. ‘Deze mensen waren destijds zo druk met het zorgen voor anderen dat zij amper tijd hadden om te volgen wat zich in onze stad afspeelde. Daarom hebben we met het team, dat aan het uitgeven van dit boek werkte, het volgende bedacht: Kopers vullen met elkaar een pot waarmee we een x-aantal mensen in de zorg kunnen verrassen met een exemplaar van ‘DELFT ANDERS DAN ANDERS, een stad in lockdown’. Want die hebben wel een beloning verdiend. Dankzij de ruimhartige donaties van online kopers en bedrijfsleven staat de teller van het aantal boeken dat we kunnen weggeven nu al op 150 en dat aantal groeit nog iedere dag. Ik hoop dat iedereen die het boek aanschaft zich op die manier toch met elkaar verbonden voelt.’

Over zo’n drie weken rolt het boek van de pers, maar snelle beslissers kunnen hun exemplaar nu al veilig stellen door het online te bestellen op www.zonderland.nl/coronaboek.

Vanaf 10 november is het boek (132 pagina’s) voor 17,50 te koop bij boekhandel De Omslag en bij Paagman en natuurlijk via de site: https://www.zonderland.nl/coronaboek. Een mooi geschenk voor een dierbare in de donkere decembermaand?

Meer berichten