<p>Mark met zijn langwerpige tekenbord</p>

Mark met zijn langwerpige tekenbord

(Foto: Robert van Nimwegen )

Mark tekent razendsnel stadsgezichten van Delft

  Nieuwsflits

Door: Jan van der Mast

Hij trekt heel wat bekijks met zijn opvallend grote tekenbord, stadstekenaar Mark van Huystee. Mark tekent stadsgezichten van Delft zoals bijvoorbeeld de Oostpoort. Toevallige voorbijgangers schildert hij gewoon mee op zijn stadsgezicht. Van hen hoort hij vaak bijzondere verhalen.

Delft - “Zo kreeg ik eens van een oude man te horen hoe iemand in de Tweede Wereldoorlog een pan soep liet vallen in de Choorstraat. Allerlei mensen en kinderen kropen over het wegdek om met de tong raspend over de kasseien de soep naar binnen te likken,“ vertelt Mark.

Nieuwe stadsgezichten

Afgelopen zomer heeft Mark gewerkt aan twee nieuwe stadsgezichten: Oostpoort en Vrouwenregt. “Nu de herfst is aangebroken kleur ik mijn pentekening op de computer in. Daar doe ik zo’n 140 uur over. Daarna worden ze gedrukt en zijn in een beperkte oplage te koop.” Mark was blij met de plek van waar hij de middeleeuwse Oostpoort heeft getekend. Hij zat bovenop een sluisje in de Oosteinde gracht: “Het was een veilige plek, belangrijk in dit Corona-tijdperk. Er was niemand die in mijn nek stond te hijgen. Ik vind het wel leuk dat je op de tekening kunt zien dat het zomer 2020 was, dat de corona-crisis er was. Zo zie je bijvoorbeeld een vrouw met een pakket toiletpapier langs de gracht lopen, een hamsteraar dus, en zijn er passanten die een mondkapje dragen. Nog een aanwijzing is de strakke blauwe lucht! Normaal gesproken teken ik graag vliegtuigjes die overkomen, maar die waren er niet in juni. Het was stil daarboven.”

Oostpoortschool

Toch zijn er veel mensen en kinderen op de tekening te zien. Dat komt omdat links van Mark zijn tekenplek de Oostpoortschool staat, de basisschool waar zijn eigen dochters op hebben gezeten. Het schoolplein grenst aan de gracht en daar verzamelen de ouders om ‘s middags hun kinderen op te halen. Iedereen kijkt dan even over Mark zijn schouder mee om positieve feedback te leveren. Dat deed ook juffrouw Eugenie. Terwijl Mark bezig was om de geparkeerde auto’s te tekenen, zei ze dat het wel jammer was dat de mooiste auto van Delft er niet op zou komen. “Ze vertelde een rode ‘lelijke eend’ te hebben, eentje uit 1989. Ze is hem speciaal gaan halen en parkeerde hem naast café De Nieuwe Prins. Zodoende heeft-ie een riante plek op de tekening gekregen. Juf Eugenie heeft beloofd, dat wanneer het stadsgezicht klaar is, het eerste exemplaar te zullen kopen.”

Flow

Mark, geboren in Amsterdam, was als kind al een gedreven tekenaar. Na zijn studie Industrieel Ontwerpen in Delft is hij in Delft blijven hangen. Zo’n twaalf jaar geleden ontdekte hij hoe leuk het was om buiten op straat te tekenen. “Als ik op zo’n plek zit, kom ik in een bepaalde flow. Ik observeer, registreer en leg dat met een fineliner vast. Ik poets niks weg, maar teken continu door. Er wordt dus niks gecorrigeerd. Ik denk dat dit ook meespeelt waarom mensen mijn stadsgezichten zo waarderen.”

Corona-wandelingen

Mark heeft de eerste maanden van de corona-crisis als vreemd en boeiend ervaren. Hij is nachtelijke wandelingen met zijn dochter gaan maken door onbekende stukken Delft en heeft op een heerlijke manier kennis gemaakt met de sereniteit van sommige plekken. “Heerlijk rustig, geen toeristen, geen studentenvertier. Je ervaart de stad dan heel anders.”

Beeldend brainstormen

Naast het tekenen van de stadsgezichten, geeft Mark les aan de TU (Industrieel Ontwerpen) en is hij als tekenaar in te huren door bedrijven. “Dat laatste is erg leuk! Ik word gevraagd om brainstormsessies te begeleiden. In deze tijd zijn dat allemaal online-sessies, maar dan staat er ook een camera die registreert wat ik aan het tekenen ben. De mensen zien dus live mijn hand en een beeldende vertaling ontstaan van waar ze over aan het discussiëren zijn. Omdat ik onbevangen en neutraal er in insta, kan ik nieuwe verbanden aan het licht brengen en help ik ze dus bij hun zoektocht. Dat is voor mij een uitdaging en dankbaar werk. In dat tekenproces ontstaan dus momenten om te koesteren.”

Op de website stadsgezichten.info vind je een compleet overzicht van alle stadspanorama’s die Mark in Delft heeft gemaakt, maar bijvoorbeeld ook in Amsterdam, Den Haag, Haarlem en Nijmegen.

Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft. Meer inspirerende verhalen over Delft lezen? Ga dan naar de site.

Meer berichten