Foto:

De regelwoede van politici

  Nieuwsflits

In de gemeenteraad in Delft heeft de regelwoede zich weer eens doen gelden. Daar zijn onze politieke partijen namelijk dol op, nieuwe regels, verbieden, grenzen stellen, handhaven. Dit keer zijn het de houtkachels waar de gemeentelijke verbodsliefhebbers zich op storten. Opnieuw een kans om de vrijheid van de burgers verder in te perken en de handhavers met de knoet in de hand op pad te sturen om overtreders voor eens en altijd stevig mores te leren. Onze politici, veelal werkend als (semi-)ambtenaar, weten wel raad met uw vrijheid.

Ieder verbod begint altijd met goede redenen. De gezondheid van een bepaalde groep mensen – in het geval van de houtkachels de mensen met longproblemen. Natuurlijk, het is belangrijk dat we welbewust rekening houden met de mensen die het minder goed hebben of kampen met een kwetsbare gezondheid. Maar op een of andere manier eindigt deze bezorgdheid altijd in een of ander verbod. Geen houtkachels meer, de aftrap hebben de opdringerige verbodsliefhebbers al gegeven. Zo is het ook gegaan bij het verbod op ballonnen. Zo is het gegaan bij het verbieden van Zwarte Piet. Zo is het gegaan bij het verbieden van stoepkrijten – waarvan later bleek dat dit zo belachelijk was dat het is teruggedraaid. Zo is het gegaan bij het uitdelen van folders – daarvoor moet je eerst toestemming van de gemeente vragen.

Verbieden - het is het mantra van politici. Natuurlijk, regels zijn nodig om het samenleven in goede banen te leiden. Maar onze politici schieten door in hun regelwoede. Het tekent hun gebrek aan vertrouwen in het zelfregelend inzicht van de burgers. Het laat ook zien hoe dwingend ze hun opvattingen aan anderen willen opdringen. Landelijk zien we waar die regelwoede toe leidt. Afwijkende meningen worden van internet gehaald. Mogelijk een avondklok. Een wet die mensen dwingt om bepaalde kleding te dragen. De roep om tijdschriften met afwijkende meningen te verbieden. Gehoorzaamheid aan de staat - dát is de norm in onze maatschappij aan het worden. Ik wacht met angst en beven de verdere uitholling van onze democratie af.

Bespiegelingen - Marcel de Jong

Meer berichten