De scheve toren van Pisa tegenover de scheve Toren van Delft


<p>De toren van Pisa staat maar ietsje schever</p>

De toren van Pisa staat maar ietsje schever

(Foto: )
terug in de tijd

De scheve toren van Pisa tegenover de scheve Toren van Delft

  Nieuwsflits

Wij kregen een leuk schrijven van Jan Molema (gepensioneerd) Professor naar aanleiding van mijn verhaal over de Oude Kerk. Het gaat over de toren van Pisa en van Delft: de kracht van Pisa, de kracht van Delft. Enige jaren geleden presenteerde hij tijdens een conferentie van de Faculteit Bouwkunde een verhaal met de titel: De toren van Pisa staat wel nog schever dan die in Delft, maar niet veel meer. Pisa trekt meer toeristen, de mogelijke oorzaak is dat de Italianen betere verkopers zijn.

Beide torens, in Pisa en Delft, hebben om een en dezelfde reden een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de natuurkunde: hun scheefstand gaf onderzoekers de kans om de zwaartekracht te bestuderen door ballen vrij vanaf grote hoogte te laten vallen. De Vlaamse ingenieur Simon Stevin onderzocht met Johan Cornets de Groot, vader van onze beroemde stadgenoot Hugo de Groot, de gelijktijdige val van twee loden ballen van verschillend gewicht en grootte van de toren van de Oude Kerk. In strijd met wat de Oude Grieken al gedacht hadden, kwamen zij tot conclusie dat beide ballen tegelijkertijd een plaat 30 meter lager raakten. Wie weet, dat Stevin deze test voor 1586 uitvoerde? Dus minstens drie jaar eerder dan Galilei Galileo vanaf de scheve toren van Pisa, die is er wel beroemd mee geworden.

Het wordt tijd, dat Delft eens wat meer aan beeldvorming doet, met een opera wellicht. Simon Stevin werd geboren in Gent in 1548 of 1549, in 1581verhuisde hij van de Spaanse Nederlanden naar Leiden, waar hij ingenieurskunde studeerde, hij werkte voor prins Maurits van Oranje en overleed in 1620 in Den Haag. Wat u ook nog weten moet is dat de toren van de Oude Kerk in de 19de eeuw bijna was gesloopt. We klagen nu wel eens over fouten die het Delftse Gemeentebestuur maakt, maar in 1843 begingen ze bijna een joekel van een flater. De gemeenteraad vond dat de toren van de Oude Kerk tegen de vlakte moest. Die plannen zijn niet doorgegaan gelukkig. Aannemers in Delft gaan de zaak goed onder controle houden.

Terug in de tijd met Henk van der Beek

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden