<p>V.l.n.r. Cineast John Meijer, popjournalist Martin Reitsma, Ferdinand Bakker en Michel van Dijk van Alquin en Rinus Gerristen van Golden Earring (foto: Martin Reitsma).&nbsp;</p>

V.l.n.r. Cineast John Meijer, popjournalist Martin Reitsma, Ferdinand Bakker en Michel van Dijk van Alquin en Rinus Gerristen van Golden Earring (foto: Martin Reitsma). 

(Foto: )

Delftse topband Alquin in filmdocumentaire

  Nieuwsflits

Cineast John Meijer en popjournalist Martin Reitsma brengen in de loop van november hun gefilmde documentaire uit over de Delftse topband Alquin. Deze week verscheen hun trailer op You Tube met een kort gefilmde vooruitblik op deze boeiende documentaire over Delfts muzikale trots: Alquin.

Delft - De afgelopen maanden waren Meijer en Reitsma regelmatig te zien in Delft voor opnames. In het voormalige St. Barbaraklooster aan de Oude Delft, waar in societeit Alcuin de studentenvereniging KSV Sanctus Virgilius - Virgiel - is gevestigd, werden interviews gedaan met oud-bandleden zoals Ferdinand Bakker, Paul Weststrate, Dick Franssen en oud-manager Erik de Bruijn. Alquin komt immers voort uit de Delftse studentenbeweging. Ook is er aandacht in deze documentaire voor Berry Visser die met MOJO een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van Alquin naar de topband die het is geworden. Rinus Gerritsen, bassist van Golden Earring, komt eveneens aan het woord. In 1974 deed Golden Earring een tournee door Engeland samen met de mannen van Alquin.

Alquin, opgericht in 1971, heeft in de loop van haar bestaan een constante en hoge kwaliteit bijdrage geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Binnen een periode dat de markt na 1975 werd beheerst door bands die vooral gericht waren op het behalen van commercieel succes deed de band geen concessies en leverde kwalitatief goede langspeelplaten af met uitstekend songmateriaal en een goed, direct geluid. Een aansprekende mix van klassiek, prog, jazz en funk. Kwaliteitsrock met soms een vleugje blues waarbij slepende en vlotte passages elkaar naadloos afwisselen. Virtuoze gitaarlicks en riffs ondersteund door fluit, alt- en tenorsax met een solide ritmesectie en aansprekende hammondklanken.. Met de komst van Michel van Dijk in 1974 verandert de muzikale koers en schoof Alquin meer de rock-kant op. De lenige en aansprekende zang van Michel, met zijn perfecte engelse uitspraak, voegde een extra dimensie toe aan de band. In 1977 werd Alquin door talloze fans gekozen tot beste band van Nederland in de muziekbladen, nog voor Golden Earring en Focus. Tussen 2003 en 2012 deed Alquin opnieuw van zich spreken met twee goed ontvangen albums en zinderende optredens. Het veelomvatttende boek over Alquin, geschreven door auteur Martin Reitsma, komt uit in de tweede helft van 2021 in de serie Rockklassiekers bij uitgeverij Verbum.

Teaser en trailer zijn te zien via deze links op You Tube. https://youtu.be/EKNgjPAkU6o en https://youtu.be/EQjraOoGuWY

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten