<p>De coronapati&euml;nten bij Stefanna worden vervoerd door de zij-ingang van het gebouw. Dat is ook de hoofdingang van de aanleunwoningen. Bewoners zijn daar bezorgd over.</p>

De coronapatiënten bij Stefanna worden vervoerd door de zij-ingang van het gebouw. Dat is ook de hoofdingang van de aanleunwoningen. Bewoners zijn daar bezorgd over.

(Foto: Marcel de Jong)

Grote zorgen over coronafdeling

  Nieuwsflits

Bewoners van de flat Stefanna aan de Van der Leeuwlaan zijn bezorgd over de corona-afdeling van zorginstelling Pieter van Foreest in hun gebouw. “Coronapatiënten worden vervoerd via de ingang van de aanleunwoningen en de liften voor de vaste en vaak oudere bewoners”, legt Mark Rust, mantelzorger van bewoners uit. “Dat is ongehoord en gevaarlijk”.

Door Marcel de Jong

Delft - De corona-afdeling is geopend door zorginstelling Pieter van Foreest. Hij bevindt zich op de vijfde etage van het woonzorgcentrum in het flatgebouw. De speciale afdeling is bedoeld voor kwetsbare patiënten uit de regio die besmet zijn met het coronavirus en na een ziekenhuisopname nog te veel zorg nodig hebben om zelfstandig thuis te kunnen wonen. Er is op de afdeling plek voor tien tot maximaal achttien patiënten. Met de afdeling draagt Pieter van Foreest bij aan de snel stijgende vraag naar verpleegafdelingen voor mensen die het coronavirus hebben opgelopen. Bovendien ontlasten ze zo de ziekenhuizen in de regio.

Bewoners bezorgd

De bewoners van het verpleeghuis en de aanleunwoningen, die zich ook in het flatgebouw bevinden, zijn bezorgd over de veiligheidsmaatregelen die Pieter van Foreest heeft genomen. Ze hebben hierover een open brief op internet geplaatst. Mark Rust, schrijver van de brief, vindt dat er te weinig wordt gedaan om de vaste bewoners te beschermen. “De coronapatiënten en het zorgpersoneel komen binnen via de zij-ingang. Maar dat is wel de hoofdingang voor de bewoners van de aanleunwoningen. De coronapatiënten passeren de hal, de brievenbussen en de bellen van de bewoners. En die worden daarna niet ontsmet. Dat kan echt niet. Zo breng je de bewoners in gevaar.”

“Bewoners en patiënten maken gebruik van dezelfde liften”

Bovendien verontrust het de bewoners van het woonzorgcentrum dat de coronapatiënten vervoerd worden via de liften waarmee ook zij naar boven en beneden gaan. “Ja, ze ontsmetten de liften, maar de ventilatie in die liften is erbarmelijk slecht”, legt Rust uit. “Dat is echt gevaarlijk voor de toch al kwetsbare verpleeghuisbewoners.”

Wat ook steekt is dat de bewoners van zowel het verpleeghuis als de aanleunwoningen de komst van de corona-afdeling moesten vernemen via een advertentie in een lokale krant. Rust: “Zo ga je niet met mensen om. Mensen zijn bang en bezorgd! Er moet beter gecommuniceerd worden. En Pieter van Foreest moet de veiligheid van bewoners beter in acht nemen.” 

Regionale vraag

De COVID-19-afdeling binnen Stefanna is door Pieter van Foreest opgezet op verzoek en in samenspraak met het ROAZ (Regionaal Orgaan Acute Zorg) en GHOR Haaglanden (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) via het regionale Crisis Coördinatie Team dat verbinding houdt met alle zorgaanbieders in de regio en waar regionale afstemming plaatsvindt.

Geïsoleerde afdeling

Bij de bewoners van het verpleeghuis en de aanleunwoningen is onrust ontstaan over de afdeling. De coronapatiënten worden vervoerd via de ingang van de aanleunwoningen en de liften van het verpleeghuis. Dat zou de veiligheid van de vaste bewoners in gevaar brengen. Bovendien vinden de bewoners dat ze slecht zijn geïnformeerd over de komst van de corona-patiënten. “Mijn moeder moest het lezen in een advertentie in een lokale krant”, stelt mantelzorger Mark Rust verontwaardigd. “Dat is toch geen manier van doen.”

Veiligheidsmaatregelen

Ilonka Ouwendijk, woordvoerder van Pieter van Foreest, begrijpt de bezorgdheid. “Maar we hebben alle voorgeschreven veiligheidsmaatregelen genomen. De corona-afdeling is volledig geïsoleerd van de andere zorgafdelingen. De patiënten zijn strikt van de bewoners gescheiden en worden in groepsisolatie verpleegd. Het verplegend personeel draagt alle door het RIVM voorgeschreven beschermingsmiddelen. Bovendien kleden ze zich om op de vijfde etage. Ze zorgen altijd dat ze ‘schoon’ door het verpleeghuis lopen.”

Kortste weg naar liften

De coronapatiënten worden via de ingang bij de kapel binnengebracht. Dat is de zij-ingang van het verpleeghuis, maar ook de hoofdingang van de aanleunwoningen. Een bewuste keuze, vertelt Ouwendijk. “Dat is de kortste weg naar de liften. Via de hoofdingang zouden we eerst een lange gang door moeten.” Het verplegend personeel en de coronapatiënten dragen daarbij de voorgeschreven beschermende kleding. “Bovendien houden we de andere bewoners tegen, als er een patiënt wordt binnengebracht. Ze raken ook verder helemaal niets aan, geen brievenbus, geen deurbel. We doen er alles aan om contact tussen coronapatiënten en andere bewoners te voorkomen.”

Desinfecteren

Er wordt volgens de woordvoerder verder maar gebruik gemaakt van één lift. “Altijd dezelfde. Die desinfecteren we na ieder vervoer van een coronapatiënt. Pas dan geven we hem weer vrij voor de bewoners. Er is echt geen reden om ongerust te zijn.”

Betere communicatie

Ouwendijk betreurt de onrust onder de bewoners. De kritiek dat er slecht gecommuniceerd is met de vaste bewoners trekt ze zich aan. “Dat gaan we gelijk oppakken. Het is niet goed dat er onrust is ontstaan. Ik begrijp de angst en zorgen van mensen. Daarom hebben we besloten een brief te sturen naar álle bewoners van het verpleeghuis en de aanleunwoningen waarin we alles goed uitleggen. Bovendien organiseren we een plek waar de bewoners en hun mantelzorgers per mail en telefoon vragen over de corona-afdeling kunnen stellen. Het is belangrijk dat mensen hun angsten en zorgen kunnen delen en vragen kunnen stellen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden