<p>Jujube maakt podcasts over verhalen van jongeren die een dierbare verloren zijn (foto: Indebuurt.nl/delft)</p>

Jujube maakt podcasts over verhalen van jongeren die een dierbare verloren zijn (foto: Indebuurt.nl/delft)

(Foto: Indebuurt.nl/delft)
Delftenaar van de week

Jujube maakt podcast over dood en rouw

  Nieuwsflits

Delftenaar van de Week

Door: Jan van der Mast

De 21-jarige Jujube Zeguers verloor op Eerste Kerstdag 2018 haar vader door een dramatisch ongeval. Hij verdronk voor haar ogen in de zee. Verdrietige en verwarrende maanden volgden. Hoe verwerk je zoiets? Gesprekken met een psychologe zorgden ervoor dat er wat lucht kwam en kennis van het begrip rouwproces. Nu, een kleine twee jaar later, maakt ze een podcast met verhalen van jongvolwassenen die een vergelijkbaar drama hebben meegemaakt: “Het is een pleidooi om écht naar elkaar te luisteren.”

Delft - De Delftse Jujube heeft de podcast de titel ‘Alles goed?’ gegeven: “Het is een beetje sarcastisch. We krijgen deze vraag vaak te horen, maar natuurlijk gaat nooit alles goed in het leven. Er gaat juist heel veel mis. Het zijn kleine momenten dat we echt gelukkig zijn. De serie die ik nu maak is een pleidooi om oprecht naar elkaar te luisteren, en daar ruimte voor te geven, maar ook te nemen. De doelgroep is jongvolwassenen, die een ouder, broer of zus of een ander dierbaar persoon is kwijtgeraakt. Ik heb nu zeven interviews gedaan.’

Drama in Zuid-Afrika

De serie opent met het persoonlijke verhaal van Jujube: “Mijn ouders waren steward en konden vrij reizen. In december 2018 waren we met het gezin in Zuid-Afrika, mijn zus was ook mee. Ik zat met mijn moeder op het strand toen het drama gebeurde. Mijn vader verdronk in zee. Mijn zus moest ook vechten voor haar hachje, maar redde het. Behalve het intense verdriet word je ook geconfronteerd met praktische problemen: Hoe krijg je het lichaam terug naar Nederland? Op 1 januari vlogen we met zijn drieën terug, maar zonder zijn lichaam. Op 19 januari – dus vier weken na zijn dood – hebben we hem begraven op een natuurbegraafplaats. Dat was zijn wens, wisten we. De dag was ingericht als een ‘viering’ van het leven.”

Vermijdingsgedrag

Ik was behoorlijk van streek, trok in bij mijn moeder in Maastricht en besloot mijn studie in Amsterdam voor een half jaar te stoppen. Ik ben gaan reizen. Mijn vriend Cas liep in die tijd stage in Vancouver, Canada. Daar ben ik heen gegaan. Dat was de beste beslissing ever. Eenmaal in Nederland was het zwaar. Ik ben van nature vrij gesloten en ontdekte via de psychologe, dat ik het rouwen vermeed. Daar ben ik aan gaan werken. Ik kwam bijvoorbeeld een podcast over rouwverwerking tegen. Maar ik ontdekte in deze zoektocht dat er niets bestond dat specifiek voor jong volwassenen was. Vandaar dat ik zelf en podcast ben gaan maken. Het is namelijk zonde als zo’n groep jongvolwassenen heel hun leven verdrietig blijft. Verhalen delen helpt in dat rouwproces, overigens een proces dat wel heel je leven zal blijven duren.”

Privilege

Mede door de verhalen van andere jongeren beseft Jujube dat ze ondanks het grote drama ook geprivilegieerd is: “Ik was in staat om te reizen, ik heb nog mijn ouderlijk huis met allerlei tastbare objecten van mijn vader en ik heb een lieve, begripvolle vriend. We zijn ‘highschool sweethearts’. Hij is mijn veilige haven. In maart zijn we gaan samenwonen hier in Delft. Ik ben op dat vlak bevoorrecht. In de Podcast-serie zit ook het verhaal van een jongen, wiens vader een schuld had. Hij raakte het ouderlijk huis met tastbare herinneringen kwijt. Zo heeft iedereen zijn eigen verhaal, en is het goed dat daar naar geluisterd kan worden.”

Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft. Meer inspirerende verhalen over Delft lezen? Ga dan naar de site.

Indebuurt.nl/delft

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten