'Een beetje aandacht doet wonderen'


<p>Net als de meeste Delftenaren bracht Marja van Bijsterveld haar kerstdagen thuis door.</p>

Net als de meeste Delftenaren bracht Marja van Bijsterveld haar kerstdagen thuis door.

(Foto: Redlinefotografie.nl)

'Een beetje aandacht doet wonderen'

  Nieuwsflits

Door: Annemarie de Vries

Aan het einde van 2020 kijken we met burgemeester Marja van Bijsterveldt terug op een bewogen jaar en vooruit naar wat komen gaat. Het belooft in ieder geval voor velen een stille jaarafsluiting te worden met maximaal twee bezoekers. “De lockdown doet een appèl op ons allen, wij kunnen deze situatie met elkaar maken of breken,” aldus van Bijsterveldt.

Delft - “Als samenleving moeten we dit met elkaar doen, zodat we samen voorkomen dat ziekenhuizen vastlopen en ondernemers de ruimte krijgen om snel weer open te gaan. De sluiting van vele middenstanders doet me pijn in het hart. Ondernemers hebben het het hele jaar al moeilijk gehad. De kersttijd had de piek moeten zijn van hun jaar en toen moesten ze dicht. Dat is enorm triest. Ieder moet nu echt individueel zijn verantwoordelijkheid nemen. Hoe snel corona zich verspreidt is aan ons. Wij dragen het virus!”

Kerst
De burgemeester heeft een rustige kerst achter de rug. “Ik had twee internationale studenten te eten,” vertelt ze: “Een prachtig initiatief vanuit de Delftse kerken. Veel internationals zijn eenzaam, omdat ze niet de kans hebben gehad hier mensen te leren kennen. En naar huis voor kerst kunnen ze ook niet. Zo leren ze niet alleen Delftenaren kennen, maar ook elkaar. Misschien dat ze daarna nog eens samen een kop koffie kunnen drinken of een wandeling maken.” Wandelen doet de burgemeester zelf graag en dat combineert ze met haar hobby: boeken lezen. “Onder het wandelen luister ik naar e-books, maar voor de kerst had ik ook veel echte boeken aangeschaft, die lees ik thuis, heerlijk voor de open haard.” De oortjes gaan echter vaak uit als ze door de stad loopt. “Ik probeer zoveel mogelijk met iedereen contact te maken ,” vertelt ze: “je moet vaak even wachten ergens en dan beginnen mensen soms tegen me te praten, omdat ze me herkennen, of ik begin zelf een praatje. Zo kom je veel te weten en geef je elkaar een beetje aandacht. Aandacht doet wonderen. Misschien een leuke tip voor een goed voornemen voor het nieuwe jaar? Maak eens een praatje met een vreemde in de rij!”

“Maak eens een praatje met een vreemde”

Jaarwisseling
Van Bijsterveldt hoopt van harte op een rustige jaarwisseling. “Het is heel jammer dat de vreugdevuren niet door kunnen gaan, maar gelukkig staan de organisaties daar ook achter. Daar hebben we een prettig overleg over gehad. De hulpverleners, zowel in het ziekenhuis, als ook brandweer en politie kunnen er nu geen slachtoffers bij hebben, ook zij zijn krap bemenst doordat collega’s in quarantaine zitten en het ziekenhuis ligt al vol genoeg. Ik roep iedereen op bij zichzelf te rade te gaan en zijn verantwoordelijkheid te nemen. Ook ouders roep ik op met hun kinderen het gesprek aan te gaan over verantwoordelijkheid. Ja ook als de kinderen boven de 18 zijn. Je kunt ze dan misschien niks verbieden, maar een gesprek als twee volwassenen kan ook echt helpen.”

Jongeren
Van Bijsterveldt: “Voor veel jongeren zijn het lastige tijden. Als je jong bent wil je mensen zien, dingen ondernemen. Er zijn echt jongeren die het niet meer zien zitten, ook studenten. Dat heeft onze aandacht en ook van de TU. Van de Rijksoverheid is er daarom budget gekomen om iets voor jongeren te organiseren. Delft voor Elkaar is hier al druk mee bezig, in de aanloop naar oudejaarsavond en op de avond zelf zijn er activiteiten in de wijken. Op de avond zelf is er een digitaal feest dat we samen met de gemeente Zoetermeer organiseren. Dat moet echt iets leuks, iets positiefs worden. Gelukkig is er ook veel energie onder jongeren. Zo zijn er bijvoorbeeld vlak voor de kerst bij honderden ouderen kerstmandjes bezorgd door studenten. Zelf krijg ik ook energie van dat soort mooie initiatieven.”

Scholensluiting
“Met name voor ouders van jonge kinderen is het thuiswerken heel lastig, zeker nu de scholen en kinderdagverblijven weer dicht zijn net als in maart. Probeer het maar te combineren, je kind helpen met de lessen dan ook nog je eigen werk gedaan krijgen. Ik vind dat een pittige uitdaging voor hen. Er komt toch heel wat bij kijken.” In sommige steden verdwenen afgelopen voorjaar kinderen totaal uit beeld, ze kwamen niet online en de leraren kregen geen telefonisch contact. Gelukkig is dat in Delft redelijk onder controle, zo geven de cijfers aan: “Wethouder Hatte van der Woude zit er samen met de scholen en kinderdagverblijven bovenop. Maar elke situatie is er één teveel natuurlijk, dus we blijven daar ook nu weer heel scherp op.”

Fit blijven
Fit blijven is altijd belangrijk voor de gezondheid en zeker om te zorgen dat COVID een niet al te zwaar verloop heeft, mocht je het ondanks alle maatregelen toch oplopen. “De sportscholen en sporthallen zijn helaas weer dicht. Maar ik hoop van harte dat mensen alternatieven zoeken om buiten fit te blijven. Zelf probeer ik elke avond een flinke wandeling te maken. Dat is heerlijk. Je kunt natuurlijk ook samen met iemand afspreken om te wandelen. Of fietsen, dat is ook leuk om te doen, lekker buiten en coronaproof.” Bij fit blijven hoort ook gezond eten natuurlijk. “Ik heb nog nooit zoveel zelf gekookt als de laatste maanden,” lacht van Bijsterveldt: “Maar ik haal ook een aantal malen per week iets bij de plaatselijk horeca. Ze hebben het al zo zwaar. Laten we proberen hen te steunen, zodat ze straks weer open kunnen. Dat is ook een mooi voornemen: ‘Koop lokaal’.”

‘Een mooi voornemen: Koop lokaal!’Toekomst
Voor de gemeente komt er een pittige tijd aan. “We zullen opnieuw stevig moeten bezuinigen. De gemeente krijgt al vele jaren structureel te weinig geld voor de uitgaven die gedaan moeten worden. Oud-minister Deetman heeft dat enkele jaren geleden helder in zijn rapport over Delft verwoord. In Den Haag kijkt men momenteel wel naar de verdeling van het gemeentefonds, maar dat gaat langzaam en het is zeer de vraag is of dit Delft voldoende zal helpen. We zullen dus allereerst zelf onze verantwoordelijkheid moeten nemen. Belangrijk is dat we daarbij, ondanks alles, Delft op koers te houden. Zowel corona als deze financiële situatie maakt dat je erg in het hier en nu leeft. Maar Delft moet vooruit blijven kijken, na blijven denken over wat voor stad we willen zijn. Een kennisstad met sterke scholen van beroepsonderwijs tot universiteit, vitale wijken en een centrum met een sterke kaart voor wat betreft cultuur en toerisme. Het gaat om de korte én de lange termijn, omzien naar de zorgen van vandaag en gericht zijn op de toekomst. Dat is een grote uitdaging, maar daar zetten we als Raad en College vol op in”.

Hoop
Met de getroffen coronamaatregelen en de komst van het vaccin gloort er licht aan het einde van de tunnel en dat is voor met name de hulpverlening hard nodig. “Ik wil nogmaals alle mensen in de zorg, politie en boa’s, maar ook onze ICT-ers en onze mensen die de uitkeringen verzorgd hebben voor onze ondernemers een groot compliment geven. Zij hebben dit jaar veel extra werk gehad als gevolg van de pandemie. Daarbij zijn sommigen van hen zelf ziek geworden of hun collega’s, wat het nog zwaarder maakte. Ik ben ze ongelooflijk dankbaar. Ik hoop echt dat zij binnenkort van hun welverdiende rust kunnen genieten. Laten we dat met zijn allen mogelijk maken!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden