Reinier de Graaf ziekenhuis verwelkomt eerste baby van het nieuwe jaar


Baby Lott met verloskundige Malin Bogner die de bevalling begeleidde.
Baby Lott met verloskundige Malin Bogner die de bevalling begeleidde. (Foto: )

Reinier de Graaf ziekenhuis verwelkomt eerste baby van het nieuwe jaar

  Nieuwsflits

In het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft is op nieuwjaarsdag de eerste baby van het nieuwe jaar geboren! Lott Middelburg kwam om 10.03 uur ter wereld en weegt 3830 gram. De kleine Lott en haar ouders Marloes en Romke uit het Westland maken het goed. Op deze eerste dag van 2021 trakteerde het Reinier de Graafziekenhuis iedereen op de Verloskunde- en Kraamafdeling op beschuit met Delftse stadsgenootjes; een Delftsblauwe nieuwe variant op de bestaande blauw- witte geboortemuisjes. 

De ouders van Lott zijn dolgelukkig met de geboorte van hun eerste kind. Ze vinden het heel bijzonder dat zij op Nieuwjaarsdag is geboren. Het meisje zag namelijk dertien dagen later dan de uitgerekende datum het levenslicht..Om dit te vieren worden vrijdag op de Verloskunde en Kraamafdeling, Delftsblauwe geboortemuisjes geïntroduceerd. Zorgprofessionals en alle kersverse ouders kregen die dag beschuit met Delftsblauwe muisjes. Onder de naam Delftse stadsgenootjes is het een aanvulling op de traditionele blauwe en roze geboortemuisjes die we allemaal kennen.

Terugblik op 2020

In 2020 werden bijna 3000 baby’s geboren op de Verloskunde- en Kraamafdeling van het Reinier de Graaf ziekenhuis. 82% procent van deze kinderen kwam ter wereld onder begeleiding van onze klinisch verloskundigen, artsen en gynaecologen”. De andere 18 % betrof poliklinische bevallingen, dit betekent dat vrouwen in Reinier de Graaf bevielen onder begeleiding van hun eigen verloskundige. Gerda Vijfhuizen, hoofd Verloskunde en Kraamafdeling: “Het afgelopen jaar merkten we dat ouders het soms spannend vonden om tijdens coronatijd in het ziekenhuis te bevallen. We begrijpen hun zorgen. We hebben hen geïnformeerd over de strikte voorzorgsmaatregelen die gelden in het Reinier om verspreiding van het virus tegen te gaan. Om op alle aspecten veilige zorg te garanderen, werken we daarnaast samen met verschillende specialismen. Zo delen gynaecologen, arts-assistenten, klinisch verloskundigen, verpleegkundigen, kinderartsen en neonatologen elkaars expertise. Ook verloskundigenpraktijken uit de regio zijn betrokken bij de zorg rondom bevallingen in Reinier de Graaf. Samen bieden we ouders de beste zorg op maat, zodat zij met een goed gevoel kunnen terugkijken op de geboorte van hun kind.”

Uitbreiding Moeder en Kind centrum

Het aantal vrouwen dat in Reinier de Graaf wil bevallen, stijgt elk jaar. In 2030 verwacht het ziekenhuis jaarlijks 3700 bevallingen. Om aan de groeiende vraag aan geboortezorg te kunnen voldoen, gaat het Reinier de Graaf ziekenhuis haar Moeder en Kind centrum uitbreiden. In februari 2021 start de bouw van in totaal 3 extra verloskamers, 7 kraamsuites, een inleidingskamer en een neonatologiekamer. De nieuwe luxe gezinskamers worden gebouwd in een leegstaand gedeelte van het Moeder en Kind centrum en zijn in de zomer van 2021 klaar. Met deze uitbreiding kan men tot minstens 2030 de toenemende geboortes in de regio opvangen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden