Dat kleine stukje aarde


<p>Tijn Noordenbos - De tafel van Delft</p>

Tijn Noordenbos - De tafel van Delft

(Foto: Viona de Jong)

Dat kleine stukje aarde

  Nieuwsflits

Gastcolumn

Heeft iedereen een gezellige oudejaarsavond gehad? Mooi, helaas wij niet. Normaal gesproken gaan we het land uit om onze hond te beschermen tegen het vuurwerk geluid. Dit jaar was naar Frankrijk vertrekken vanwege de lockdown niet mogelijk. Daarbij het zou een vuurwerkvrije oudejaar worden. Dus ik had me toch enigszins voorbereid, hondenbench gehuurd ,flink wat kalmeringstabletten voor honden gekocht, zo zou het wel lukken.

We zijn vrij om alles te doen wat we maar willen

Helaas het pakte anders uit. Mijn vrouw en ik hebben een zes uur durend gevecht geleverd met onze hond. Of we zaten samen een tijd bovenop hem, of hij begon de muren tot bloedens te krabben, lampen omstoten en eindeloos door het huis rondlopen, opzoek naar een knalvrij plekje. Ik ben nog met hem in de auto gaan zitten met de muziek hard aan, maar niks mocht baten. Uiteindelijk heb ik om 2 uur ‘s nachts de dierenarts gebeld .Gelukkig was er één open, weliswaar in Rijswijk. Rijden kon ik zelf niet meer, want ik had al wat glazen achter de kiezen. Geen enkel taxibedrijf had tijd, gelukkig wist ik nog een vriend die nooit dronk en hij was bereid om ons naar de dierenarts te rijden. De hond is daar opgenomen. De volgende dag kon ik hem weer ophalen, hij is weer rustig.

We leven dus in een vrij land, we zijn vrij om alles te doen wat we maar willen, we kunnen reizen, feesten, zuipen, roken , snuiven, schreeuwen, ruziemaken, beledigen. We kunnen kleren kopen kasten vol, we kunnen de nieuwste mobiel kopen, we kunnen een nieuwe fiets kopen, een scooter ,een auto, we kunnen gewoon alles wat we maar willen. En we leven in een vrij land, waar de koning zijn excuses maakt als die ongepast op vakantie gaat. We hebben een minister-president die ons vriendelijk verzoekt om ons aan de regels te houden, daar mogen wij ook weer gewoon maling aan hebben. We kunnen auto’s in de fik steken en daarna nog even de hulpverleners belagen, het kan allemaal.

We leven dus in een vrij land, het land van: “17 miljoen mensen op dat hele kleine stukje aarde.
Die schrijf je niet de wetten voor, die laat je in hun waarde. Pardon…die laat je in hun waarde? Moeten we niet ook eens ons wat waardiger gedragen. En elkaar in hun waarde laten, gewoon een onsje minder slager.

Tijn Noordenbos, kunstenaar, ondernemer en talkshowhost


Regelmatig verschijnt op deze plek een gastcolumn van een Delftenaar. Deze week een gastcolumn van Tijn Noordenbos

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden