<p>Een oude foto van het Oosteinde met de oudste woning</p>

Een oude foto van het Oosteinde met de oudste woning

(Foto:)

De oudste woning van de stad op het Oosteinde

  Nieuwsflits

We hebben met z’n allen de strenge wintermaand achter de rug met daarin Valentijnsdag. De dag met alle geheimen en stille liefdes, van wie zou deze kaart zijn, of een stiekeme afspraak wat niemand mocht weten? Een waar verhaal in Delft.

Vrienden van mij waren getrouwd en hij wilde een geintje uithalen, hij schreef een Valentijnsbrief aan zijn eigen vrouw, zeer lief en innemend. Zij moest niets van deze dagen hebben, dat is leuk als je vrijgezel bent. Als je op de Klis loopt kan je misschien wat merken aan iemand die opzichtig naar je kijkt. Wie moet dat zijn, daar kom je nooit achter, straks staat hij voor de deur, daar ben ik niet blij mee. Dit zijn toch leuke dagen zei hij, dus jij gaat niet zoeken naar de afzender, deze rel liep zo hoog op dat ik er tussen ben gesprongen. Zij kon er de pret niet van in zien, later kon ze er toch wel de lol van inzien, wij hebben er allen van geleerd! Februari is de maand van de meeste feesten buiten, in deze moeilijke tijd is dit nu niet mogelijk maar we blijven optimist.

Iets heel anders: De oudste woning van de stad verworden tot steenklomp op het Oosteinde 173 z'n 40 jaar geleden geleden. Toegegeven, er is veel fantasie voor nodig om er nog een woonhuis in te herkennen. De gevel van het pand rechts ziet er veel aantrekkelijker uit, maar heeft zijn oorspronkelijkheid als woonhuis verloren. Het is nu het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente die er kennelijk veel aan is gelegen om het pand in goede staat te houden. Een leuke strakke gevel met fraaie voegen en het houtwerk van de raampartijen zit uitstekend in de verf. De luiken van de twee ramen boven zijn gesloten, terwijl de vitrage van de drie ramen beneden een blik naar binnen belemmert. De deur van het poortje tussen de beide panden is stevig op slot. Aan het Oosteinde staan vele aantrekkelijke huizen, wat aan beide zijden van de gracht een speelse gevelwand oplevert. Toch is er iets bijzonders mee aan de hand. Alle gevels volgen de bedding van de gracht, maar de huizen daarachter hebben zonder uitzondering een gerend verloop. Het is merkwaardig dat de loop van de grachten bepalend is geweest voor de kavelingen van de daaraan liggende woonhuizen. Volgende week deel twee.

Terug in de Tijd met Henk van der Beek

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten