Foto:

Delftse topmuzikanten eren Golden Earring op grootse wijze in Hampshire Hotel - Delft Centre

  Nieuwsflits

Zelden heeft een oproep op social media zoveel landelijke navolging gekregen als het verzoek om op donderdag 11 maart een massaal eerbetoon te geven aan de Haagse band Golden Earring door middel van het collectief spelen van het nummer Radar Love. Ook Delftse muzikanten deden mee en brachten een groots en waardig eerbetoon aan de band.

Tekst, foto’s en video: Martin Reitsma

Het was de 73 ste verjaardag van de ernstig zieke oprichter, zanger en gitarist van de band: George Kooymans. Naar aanleiding van zijn ziekte is Golden Earring ook direct gestopt. Dit eerbetoon kon dan ook niet uitblijven als dank voor 60 jaar Golden Earring.


Golden Earring ademt rock ‘n roll

De naam van Golden Earring heeft zich diep genesteld in het collectieve muziekbewustzijn van veel Nederlanders. De band is een van de pijlers van onze nationale culturele identiteit. Het zijn lefgozers op leeftijd die het rocken tot voor kort als band niet konden laten. Golden Earring is rock ‘n roll pur sang, ongepolijst en meeslepend en ook voor veel Delftse babyboomers de soundtrack van hun jeugd.


Zinderende uitvoering van Radar Love

In het Hampshire Hotel - Delft Centre hadden een aantal Delftse topmuzikanten zich verzameld om een passend eerbetoon te brengen aan Golden Earring. Polle Eduard, Boy Mosterdijk, Stefan Flik, Wim van Velzen en Rob Kramer hadden veel zin in het optreden. De soundcheck verliep al goed en was de opmaat naar een zinderende uitvoering van Radar Love. Vanaf klokslag 17.15 uur excelleerde hier een gedreven gelegenheidsband, ruim 12 minuten ging men vol gas met vlammende licks- en gitaarriffs van Polle en Boy, zanger Wim van Velzen die het beste uit zichzelf haalde, vocaal bijgestaan door onder meer Polle Eduard, met een gedreven en solide ritmesectie door Stefan Flik op bas en Rob Kramer op drums. Een band die het nummer tot grote hoogte bracht met een fantastische climax en natuurlijk een heerlijke drumsolo door Rob Kramer. Een uitvoering Golden Earring waardig. Na afloop waren de mannen dan ook stuk voor stuk dik tevreden en vonden het een memorabele middag. Hotel Delft Centre was dan ook de ultieme Delftse plek om dit eerbetoon te laten plaatsvinden. Het hotel is verrassend, creatief en muzikaal. Drie eigenschappen die perfect passen bij dit hotel. General Manager Rogier Camijn keek dan dik tevreden terug op het evenement en vertelde en passant dat onlangs in de voormalige suite van het hotel een escape room werd ingericht met als naam Magical Mystery Escape. Dit naar de Beatles. Je kunt er ook een spel spelen met als Thema”: weten jullie de muziek van The Beatles te redden? Meer info op de website van het hotel. De video van het optreden is te zien via: www.facebook.com/reitsma.martin/videos/10158958543341904


Robert Jan Stips bracht eveneens een ode aan zijn oud bandleden

Ook Delftenaar Robert Jan Stips deed muzikaal mee aan dit landelijke eerbetoon en bracht met zijn band The Nits vanuit Amsterdam een prachtige ode aan dé band waar hij ook enkele jaren deel vanuit maakte. Het trio speelde een bijzondere versie van het iconische nummer. Robert Jan “ik heb met veel genoegen samengespeeld met Golden Earring. We hebben met elkaar een mooie tijd met veel hoogtepunten beleefd.” Hij gunt hen nu de luwte, zonder alle media-aandacht. De video is te zien via www.facebook.com/nits.nl/videos/468220474370514

Cesar Zuiderwijk

Drummer van de band Cesar Zuiderwijk keek in Den Haag toe hoe de beiaardier van de Grote Kerk in Den Haag Radar Love speelde. Na afloop liet hij het weten: ‘Ik vond het fantastisch, de actie alleen al. Dat een land zo begaan is met een groep. Het is een soort dankbetuiging van iedereen aan ons, aan de Earring waar ik zelf 50 jaar in gespeeld heb.”

Op de Boulevard of Music op Facebook hebben eveneens zeer veel mensen vanuit heel Nederland hun impressie gedeeld.


Geschiedenis van Radar Love

Radar Love werd de beroemdste Nederlandse rocksingle ooit en werd ook in Engeland en Amerika een daverende hit. Er zijn miljoenen singles van verkocht. Geen andere song van eigen bodem is wereldwijd zo vaak op de radio en wordt zo vaak op verzamel-cd’s gezet. In de VS, Canada én Australië werd het verkozen tot ultieme ‘car classic’. Niet gek voor een nummer dat al 47 jaar wordt gedraaid en in het begin door diverse ‘kenners’ zoals radiodeejay Felix Meurders zeer sceptisch werd ontvangen. Ik haalde het voorval op tijdens mijn interview met Rinus Gerritsen van enige maanden geleden. Zijn ogen begonnen die dag te glimmen en er kwam een brede glimlach om zijn mond. Rinus: ‘ik heb die uitspraken van Meurders nog thuis en ingelijst’ Het artikel hangt naast de gouden plaat voor Radar Love. De radio DJ vertelde daarbij dat de heren van de Earring maar niet al te veel pretenties moesten hebben omdat Radar Love het zeker niet zou halen in UK en in Amerika. Zijn platinaplaat voor 250.000 verkochte platen, alleen al in Groot Brittanië, bewijst het glorieuze tegendeel. Ook in de Billboard Top 100 haalde het nummer een verdienstelijke 13e notering waarbij het Album Moontan zelfs een gouden plaat krijgt vanwege een verkoop van over het miljoen. Moontan geldt dan ook als een mijlpaal in de Nederlandse Rockgeschiedenis.Golden Earring heeft thans moeten stoppen maar hun muziek zal als cultureel muzikaal erfgoed nog lang te horen zijn. De band leeft voort in de harten van de vele fans.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten