Foto:

Klimaatalarm in Delft

  Nieuwsflits

In Delft waren afgelopen zondag 120 mensen aanwezig voor het klimaatalarm. Er waren bijdragen van Better Earth Guerrilla, Jente Jong, Aad Goudappel en Frank Agricola. Vanaf half 3 werd er meegeluisterd naar het nationale programma, wat leidde tot een luid Klimaatalarm om 3 uur, met wekkers, trommels, fluiten en pannen. “Kippenvel om zo verbonden te strijden voor onze planeet”, aldus een bezoeker.

Ruim 35.000 mensen in heel Nederland sloegen zondag alarm over de klimaatcrisis. Zo klonk het Klimaatalarm voor een groener en eerlijker klimaatbeleid massaal en luid in het hele land. Dit gebeurde in 44 plaatsen door heel Nederland, de meesten deden mee vanuit huis, de tuin of het balkon. Het aantal deelnemers in parken of pleinen varieerde per gemeente van 9 mensen in Hoek, tot 700 in Groningen.

Overal in het land klonk om 15:00 uur het Klimaatalarm. Een brede groep mensen met verschillende achtergronden vroeg zo vlak voor de verkiezingen aandacht voor de klimaatcrisis en de noodzaak van een, in hun ogen, eerlijker en daadkrachtiger klimaatbeleid. Boeren, werknemers, wetenschappers, mensenrechtenactivisten, mensen uit de zorg, grootouders, ondernemers, leerlingen, scholieren en studenten deden mee. Ook klonk in het hele land klokgelui, een actie van de Groene Kerken.

Dit luid klinkende beroep op de politiek werd mogelijk gemaakt door 45 lokale klimaatcoalities verspreid over het hele land. Vanwege corona was er niet één landelijke mars, maar werd het alarm op verschillende plekken in het land georganiseerd door lokale organisaties, die lokale klimaatcoalities hebben opgericht.

De initiatiefnemers van het Klimaatalarm spreken van een groot succes. De demonstraties zijn in het hele land ordelijk verlopen. Vanaf de duinen onder de rook van Tata Steel, tot in Heerlen, lieten mensen horen wat zij willen: “Een eerlijk en daadkrachtig klimaatbeleid voor iedereen, in Nederland en daarbuiten. Een overheid die kiest voor mensen en vervuilende bedrijven zelf laat betalen voor hun verduurzaming en voor de schade die ze veroorzaken. Een overheid die actie onderneemt en zorgt dat gezond eten, duurzaam reizen, wonen in een goede woning en groene banen voor iedereen mogelijk is. Ongeacht wie je bent, wat je verdient en waar je woont”, stelt de Klimaatcrisis Coalitie. “Ook na de verkiezingen gaan we door.”

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten