Lunar Zebro Missie animatie
Lunar Zebro Missie animatie (Foto: Lunar Zebra)

TU Delft studenten plannen maanmissie

  Nieuwsflits

Gaat Nederland voor het eerst in de geschiedenis naar de maan? Als het aan TU Delft onderzoeker Chris Verhoeven ligt wel. Hij werkt, samen met een groep van ruim 60 studenten, aan de ontwikkeling van unieke, lichtgewicht robots, die over een paar jaar het maanoppervlak gaan verkennen.

Door Martijn Boerkamp

Delft - Robots, die de maan verkennen om een toekomstige maanbasis te helpen neerzetten. Deze relatief kleine robots lijken op elektronische insecten, met c-vormige pootjes waarmee ze over elk obstakel klimmen. Chris Verhoeven werkt als universitair hoofddocent bij de afdeling micro-elektronica aan de TU Delft, om deze nieuwe generatie robots, genaamd ‘Lunar Zebro’, te ontwikkelen. “Dat we als eerste Nederlanders iets op de maan gaan zetten, is toch wel iets om trots op te zijn”, aldus Verhoeven.

Robot zwerm

“Onze robots zijn op meerdere manieren uniek”, vervolgt hij. “Allereerst zijn ze heel licht en klein, zeker in vergelijking tot robots die nu op Mars rondrijden. Ze kosten ook maar een fractie van wat een Marsrover kost. Daarnaast ze zijn relatief makkelijk te maken. Omdat ze licht én goedkoop zijn, kunnen we er meerdere van inzetten. Juist daarin zit hun kracht. Deze robots werken als één netwerk: vergelijk het met een zwerm mieren. Gezamenlijk gaan ze op verkenningstocht. Door ze als zwerm in te zetten om die informatie te vergaren, kun je veel meer dan wat een geavanceerde robot in zijn eentje kan”.

Maanmissie

De robots zijn al succesvol getest op een imitatie maanbasis op Hawaii. Hierbij nam één van de studenten van Verhoeven de rol van astronaut op zich, waarbij hij de robot in actie bracht. Het uiteindelijke doel is om de robots op de maan in te zetten om grotten te verkennen. Die zijn uiteindelijk cruciaal voor astronauten die een lange tijd op de maan verblijven. Zo zullen ze moeten kunnen schuilen als er een zonnestorm heerst, die gevaarlijke straling richting de maan stuurt. Maar een astronaut zelf stuur je niet als verkenner de grot in. De robots zullen dus een cruciale rol spelen in de bevolking van de maan en in een later stadium misschien ook op Mars.

Toekomstplannen

In de toekomst kunnen de robots ook op aarde gebruikt worden. Bijvoorbeeld bij een natuurramp. Of het inzetten van sensoren, op afgelegen locaties, om gegevens te verzamelen. In 2024 hoopt het team dat één van de robots op de maan loopt. Maar er moet daarvoor nog een hoop gebeuren. De studenten, uit verschillende studierichtingen, werken samen hard om de technologie ontwikkeld te krijgen. “Het is prachtig om met zo’n grote groep van jonge ingenieurs te werken”, glundert Verhoeven. “Iedereen is vol enthousiasme bezig, omdat ze ook echt met iets tastbaars en belangrijks bezig zijn. Ingenieurs zijn in dat geval een klasse apart: ze hebben de kennis en kunde om de wereld te veranderen. En in dit geval is het zelfs iets wat van buiten deze wereld is.”

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten