<p>Still uit de video</p>

Still uit de video

(Foto:)

Actie voor Oeigoeren

  Nieuwsflits

Overdenking van Tijn

Elke dag worden we overspoeld door nieuws, via radio, tv of social media. En elke dag moet je weer bedenken wat zal ik er mee doen. Je hebt mensen die kijken gewoon niet meer naar het nieuws, of hebben de krant opgezegd, om zichzelf te beschermen tegen die overdaad aan narigheid. Je hebt er ook bij die vreten het nieuws, ze zappen van actualiteitenprogramma naar talkshow, er kan niet genoeg over gepraat worden.

Die mensen zijn wel extra verwend in deze coronatijd en ook nog eens de verkiezingen erbij. Dat was dik smullen. Het meeste nieuws gaat eigenlijk altijd over heel dichtbij en kleine zaakjes, zoals we nu weer een week bezig zijn geweest met wie nou toch Pieter Omtzigt een functie elders wilde aanbieden. Goed allemaal binnenlands klein bier. Geeft niks, maar smaakt ook lekker. Maar terwijl wij een week lang geneuzeld hebben over wie en wat is ondertussen de wereld blijven doordraaien. En hoe gezellig het hier meestal wel is, zo beroerd kan het op andere plaatsen zijn. Ik ga hier niet alles opsommen wat er niet aangenaam is in andere landen, maar een onderwerp wil ik er wel uithalen.

De Oeigoeren. Een volk met de islamitische religie die in het grote communistische China wonen aan de westkant. Ze hebben veel overeenkomsten met de Turken. In de hele wereld vind je wel volkeren die net weer iets anders zijn dan het land waarin zij wonen, niks aan de hand zou je zeggen. In China ligt dat anders. Het regime heeft het daar niet zo op mensen met een andere oorsprong. En dan zijn ze ook nog islamitisch terwijl het communisme niet gediend is van geloof. Om een of andere reden is de laatste jaren op de Oeigoeren steeds meer druk gezet om zich aan te passen. En dat doen ze in China niet op een erg vriendelijke manier, zeg maar gerust met de hele botte bijl. Er schijnen meer dan een miljoen Oeigoeren te zijn opgesloten in strafkampen waar ze zeer slecht worden behandeld. Het gaat zelfs zo ver dat de overheid vrouwen laat steriliseren. Veel mensen worden tewerkgesteld op katoenplantages en krijgen daar nauwelijks voor betaald. Zeg maar gerust een soort slavenarbeid. Overigens, komt de meeste katoen in de wereld uit dat deel van China. Dus je moet niet verbaasd zijn als je kleren gemaakt zijn van katoen waar een Oeigoer onder dwang aan gewerkt heeft. Zo’n kledingstuk zit dan toch niet zo lekker.

Zoals ik al zei, iedereen reageert verschillend op slecht nieuws. Mijn reactie is meestal, dat ik het niet aan kan zien of horen, maar ik ben toch wel onder de indruk van sommige verhalen. Zo kon ik die berichten over de Oeigoeren niet meer lezen. Ik werd er erg kwaad over. Mijn reactie is vaak dat ik iets wil doen. Zodoende ben ik een week geleden met wat reuze scrabble letters naar de Chinese ambassade in Den haag gereden en heb de volgende tekst voor het hek gezet. GENOXIDE. Ik weet dat het genocide moet zijn, maar aangezien de leider van China meneer Xi is leek mij dit wel een aardigheidje. Het filmpje is op het you-tubekanaal van de Tafel van Delft te zien.

Ik kreeg veel steunbetuigingen van allerlei mensen, maar op de you-tube site heeft een Chinese persoon gereageerd. En die is absoluut de moeite waard om te lezen.

Tijn Noordenbos, kunstenaar, ondernemer en talkshowhost 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden