Group portrait of adorable puppies
Group portrait of adorable puppies (Foto: Rawpixel Ltd.)

Denkt u ook over een huisdier?

  Nieuwsflits

Door de massale vraag naar huisdieren stijgen de prijzen. Broodfokkers slaan hun slag. Waar moet je op letten voordat je een dier in huis haalt? We vroegen het de dierenars.

Door: Gitta Fleuren

Delft- Het is op dit moment buitengewoon druk in dierenkliniek Anicura Delft van dierenarts Jacob van Nijhuis en zijn collega’s. “Er komen veel nieuwe cliënten met een pas aangeschafte pup of kitten. Er worden op marktplaats steeds hogere prijzen voor gerekend en de herkomst is vaak dubieus”.

Broodfokkers

In Brabant vind je veel malafide fokkers De dieren leven in slechte omstandigheden en zijn vaak minder gesocialiseerd en opgevoed. Daarnaast zijn Hongarije en Roemenië belangrijke leveranciers.

“Vanuit Hongarije zie je jonge hondjes van 10 weken over de grens komen, vertelt van Nijhuis. “ Terwijl het wettelijk verboden is om ze jonger dan 15 weken te exporteren omdat ze dan pas klaar zijn met inentingen tegen bijvoorbeeld rabiës. Er wordt dikwijls gelogen over de leeftijd. Mensen denken dat hun hond alle prikken heeft gehad maar meestal moeten ze bijgeprikt worden want ze zijn te jong voor de werkzaamheid of zelfs helemaal niet ingeënt”.

Ziektes

In Roemenië worden oudere honden opgehaald en daar zit ook een risico aan. Er is een toename van ziektes die vroeger weinig in Nederland voorkwamen. Bijvoorbeeld Leishmania, veroorzaakt door vliegjes die leven in warmere landen en het parvovirus. “Ik heb twee honden in mijn praktijk gehad die met parvo besmet waren Ze hadden diarree en ernstige braakneigingen. Na drie dagen waren ze dood. Dat veroorzaakt grote emotionele schade”. Bij malafide fokkers is de kans op ziektes en raar gedrag van het dier groter. Pups worden te jong bij hun moeders vandaan gehaald , niet liefdevol opgevoed , niet gewend aan mensen. Het is moeilijk erachter te komen of je met zo’n broodfokker te maken hebt. Ze zijn creatief. Vaak zetten ze een hondje in een normaal huisgezin ter bezichtiging. Daardoor herken je het niet snel. Van Nijhuis tipt: “zoek een dier uit een nestje van mensen thuis en vraag naar de moeder van het dier. Als die ‘toevallig’ net even weg is of uitgelaten wordt, dan moet je op je hoede zijn. En als je perse bij een fokker wilt kopen, zoek er dan een die rashonden met stamboom fokt en bekijk de omstandigheden.”

Verlatingsangst

Bedenk vooraf dat een huisdier een structurele verandering van je leven betekent. Het kost geld en tijd. Honden moet je drie keer per dag uitlaten, ook als het regent. Het is een levenshouding, een bewuste keuze om een dier te houden dat 15 jaar bij je is. En wat is je situatie? Mensen zijn nu veel thuis. Blijft dat zo? Een hond went er aan dat er altijd iemand is. Als dat ineens verandert kan het dier verlatingsangst krijgen en dat uit zich in huilen, blaffen en vernielen.

Een dier is geweldig en kan je leven verrijken. Maar ik zou zeggen: bezint eer gij begint!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden