<p>Met een batterij die langer mee gaat red je levens. Foto: Shutterstock.com</p>

Met een batterij die langer mee gaat red je levens. Foto: Shutterstock.com

(Foto: )

Nieuw TU Delft SOS-systeem redt levens

  Nieuwsflits

Eén telefoontje of appje kan een leven redden tijdens een natuurramp. Maar wat als de batterij van je telefoon leeg is? Als het aan TU Delft onderzoekster Indushree Banerjee ligt behoort dit probleem tot het verleden. Haar nieuwe communicatiesysteem kan veel levens redden.

Door: Martijn Boerkamp

Delft -Binnen de faculteit Techniek, Bestuur en Management werkt Indushree Banerjee als promovenda op het raakvlak van technologie en humanitaire hulp. Haar interesse komt mede door haar eigen ervaring met natuurrampen. Van dichtbij maakte de van origine Indiase Banerjee in 2013 overstromingen in Kolkata en in 2015 de aardbeving in Nepal mee. Het motiveerde haar om tot oplossingen te komen, waarbij de technologie de maatschappij laat samenwerken, om zodoende overlevingskansen te vergroten.

72 uur

“Als we kijken naar een ramp, dan zijn de eerste 72 uur het meest cruciaal”, legt Banerjee uit. “Mensen kunnen binnen deze tijd overleven zonder water, maar vaak niet zonder medische hulp. Communicatie is in deze periode van groot belang: om hulpdiensten met spraak en foto’s te informeren over de lokale situatie en behoeften. Maar je ziet bij grote rampen, zoals in Nepal en bij orkaan Katrina in de VS, dat communicatietorens stuk gaan en daarmee communicatie niet meer mogelijk is.”

Bestaande nood-communicatiesystemen lossen dit probleem op door onderling een netwerk te vormen. Iedereen is met iedereen verbonden. Maar de levensduur van een batterij, en daarmee het netwerk, redt de 72 uur vaak niet. “Niet iedereen heeft altijd een volle batterij in zijn telefoon: het probleem met een ramp is dat je die vrijwel nooit aan ziet komen”, zegt Banerjee. “Daarnaast kan niet iedereen zich ?een telefoon met een lange batterijduur veroorloven.”

SOS

Het nieuwe systeem, met de karakteristieke afkorting SOS (dit staat in dit geval voor ‘Self-Organisation for Survival’) van Banerjee biedt de oplossing. Bij de huidige noodsystemen zoeken mobiele telefoons constant naar een connectie met andere mobiele telefoons. Maar dat kost veel energie. Met het SOS-systeem legt iedere telefoon automatisch een connectie met de telefoon in de omgeving met de volste batterij. Deze mobiele telefoon werkt dan automatisch als centraal netwerkpunt. Terwijl mensen van locatie veranderen neemt een andere mobiele telefoon met meer batterij het over, wat iedereen in staat stelt om samen te werken. Alle telefoons in dat netwerk werken samen om de batterijen te sparen. Iedereen haalt hier dus voordeel uit.

Toekomstplannen

“Mijn onderzoek laat zien dat het SOS-systeem de overlevingskansen van mensen in nood in de eerste 72 uur aanzienlijk kan vergroten,” aldus Banerjee. “Mijn droom is om het uiteindelijk bij een natuurramp in te zetten. Samen met een humanitaire hulporganisatie hiermee levens redden, dat zou echt geweldig zijn.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden