Edwin brengt de stoplichten het liefst zelf langs.
Edwin brengt de stoplichten het liefst zelf langs. (Foto: Privéfoto)

Delftenaar bedenkt winkelstoplicht

  Nieuwsflits

U hebt ze vast al eens zien staan bij de winkel of op de televisie bij de beelden van de avondklokrellen: het winkelstoplicht. “Ja de Primera in Den Bosch was inderdaad één van mijn eerste klanten”, vertelt Delftenaar Edwin Lustig.

Delft - Het idee is zo simpel, dat je je afvraagt: ‘Waarom ben ik daar niet opgekomen?’ “Zo ging het eigenlijk ook,” vertelt Lustig. “Ik heb een groothandel in beveiligingsartikelen en in de eerste lockdown, toen er een maximaal aantal klanten per winkel naar binnen mocht hadden we het er in ons magazijn over, hoe je zoiets kon oplossen. Zo kwamen we op dit idee. We doken het magazijn in en bleken eigenlijk alles wel in huis te hebben dat nodig was. Zo maakten we een proefexemplaar.”

Lustig belde een bevriende onderneemster op in Delft of zij het stoplicht wilde uitproberen en dat bleek een groot succes. “Ze wilde hem niet meer inleveren,” lacht hij. “Wat zo mooi is, is dat zo’n stoplicht geen discussie oplevert, terwijl het verplichten van een karretje of mandje dat wel doet. Zo’n stoplicht zit in ons DNA, rood is stop, lekker duidelijk.”

Extra snufjes

Lustig en zijn medewerkers verfijnden het stoplicht, zo kwam er een bord bij met uitleg en eventueel een logo van de winkel. “Een groot deel van de Gall en Gall’s en Bruna’s gebruiken mijn stoplicht al, zij hebben een eigen bord.” Ook kwam er een afstandsbediening bij zodat een medewerker van achter de kassa het stoplicht op rood kan zetten en niet naar de deur hoeft te lopen. “En een rood lichtje aan de achterkant,” vult Lustig aan, anders moet je er steeds naartoe lopen om te kijken of het nu op rood of groen staat. Voor grote winkels hebben we een los lichtje, dat je op de balie legt, zodat je weet welke kleur het heeft. Onze laatste ontwikkeling is een aluminium zuil.”

“Geweldig om met open armen te worden ontvangen”

Familie en vrienden

Lustig en zijn team gingen aan de slag om meer stoplichten te maken en al snel waren ze niet aan te slepen. “We hebben niet eens reclame gemaakt, maar het nieuwtje ging snel. Ik heb iedereen ingezet om ze langs te brengen. Met een koerier werkte niet, dus we moesten dat zelf doen. Mijn hele vriendenkring en ook mijn zoon waren op zaterdag stoplichten aan het rijden. Het liefst breng ik ze zelf, het is geweldig om overal met open armen ontvangen te worden. Blije mensen, daar doe ik het voor. Het is alle hens aan dek nu voor de stoplichten. We worden er niet rijk van, want duur zijn ze niet, we doen het echt om de winkeliers te helpen en op onze manier een steentje bij te dragen in de crisis.”

Ook voor andere branches

Inmiddels zijn er meer bedrijven die het stoplicht maken, maar het origineel is dus een Delftse vinding. “Helemaal prima,” lacht Lustig: “zo kunnen we nog sneller alle winkeliers voorzien van een stoplicht. Het is trouwens ook handig voor bijvoorbeeld apotheken of dierenartsen, dus voorlopig zijn we wel even zoet.” Het stoplicht is te vinden op www.securitydiscounter.nl.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden