Manouk van Asten (l.) en Mirjam Schipper in een oefenzaal van Basalt
Manouk van Asten (l.) en Mirjam Schipper in een oefenzaal van Basalt (Foto: )

11 Mei: Dag van de Beroerte

  Nieuwsflits

Een beroerte, oftewel een CVA, zet je leven op zijn kop. Om na een dergelijk incident beter te functioneren, kunnen diverse therapieën worden ingezet. Soms is ook thuiszorghulp nodig. In de CVA-keten DWO is het hele traject vertegenwoordigd: Reinier de Graaf, Pieter van Foreest, Basalt en Careyn werken in deze keten nauw samen. De CVA-keten organiseert op de Europese Dag van de Beroerte een interessant digitaal seminar. Mirjam Schipper en Manouk van Asten vertellen er over.

DELFT - Schipper werkt bij Basalt Revalidatie als fysiotherapeut en coördinator neurologie. Van Asten is medewerker marketing en communicatie bij Pieter van Foreest. Met de partners van de CVA-keten hebben zij een seminar met verschillende onderdelen samengesteld. "De workshops, die we vorig jaar gepland hadden, konden niet doorgaan vanwege corona," zegt Van Asten. "Dit jaar gaat alles digitaal." Eén van de onderdelen is een animatiefilmpje. Tevens wisten de CVA-partners Olga Commandeur te strikken om bewegingsles te geven. "De oefeningen zijn geschikt om staand, zittend of met steun uit te voeren," zegt Schipper. "Ook voor mensen met een halfzijdige verlamming zijn de oefeningen goed te doen." Bewegen en een gezonde levensstijl zijn belangrijke factoren om het risico op een beroerte te verminderen. Ná een beroerte is bewegen ook van groot belang. "Met het digitale platvorm 'Ik Oefen Zelf' kun je als patient thuis oefeningen uitvoeren," zegt Schipper. "Afhankelijk van de persoon, bekijkt een revalidatiearts welke vormen van therapie verder nodig zijn. Bijvoorbeeld ergotherapie, logopedie of psychomotorische therapie." zegt Schipper. Wat is een beroerte eigenlijk? "Meestal komt het door een verstopping in de bloedvaten door een propje, dichtslibbing of een combinatie daarvan," legt Schipper uit. "Een andere oorzaak is een gesprongen vaatje in de hersenen." Je herkent een beroerte aan een scheef gezicht, moeite met praten en krachtsverlies van een arm. "Bel 1-1-2 als je die tekenen herkent," drukt Schipper ons op het hart. "Een snelle behandeling kan ernstige gevolgen voorkomen."

Op 11 mei om 11.00 uur gaat het seminar met het thema 'bewegen' van start en is te volgen via deze link: https://cvaketendwo.nl, die tevens terug te vinden is op de sites van de CVA-ketenpartners. Het seminar is gericht op degenen die een CVA gehad hebben en hun naasten. Maar ook voor ieder die zich voor het onderwerp interesseert is het een leuk, informatief programma. En doe vooral lekker mee met Olga Commandeur; het boegbeeld van "Nederland in beweging'.

Beweeg mee met Olga Commandeur

Bel 1-1-2 als je een beroerte herkent

Marie-Jet Eckebus

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden