<p>Hatte van der Woude</p>

Hatte van der Woude

Oud-wethouder komt met initiatiefwet

  Nieuwsflits

Ze is pas net kamerlid, “onze” Hatte van der Woude oud-wethouder van Delft, maar inmiddels kent heel Nederland haar. Dit komt doordat ze één van de mede-indieners is van de initiatiefwet tegen therapieën voor homo-genezing. “Ik wilde rustig aan doen in het begin, eerst even wennen, maar ik geloof dat dat niet echt gelukt is,” lacht ze.

Door: Annemarie de Vries

Delft/Den Haag - Van der Woude heeft het prima naar de zin in het Haagse. Het gaat er wel heel anders aan toe dan in de Delftse raad. “De tweede kamer is een stuk onvoorspelbaarder, er wordt heel snel op nieuws gereageerd. Het ene moment is je agenda nog leeg en korte tijd later staan er een aantal debatten gepland. Het is best wennen, alsof je al jaren je rijbewijs hebt en je nu ineens in een Formule 1 wagen stapt.”

“Ik wilde rustig aan doen in het begin, dat is niet echt gelukt”

Portefeuille

De portefeuille van van der Woude bestaat uit Hoger onderwijs, wetenschapsbeleid en emancipatie in de breedste zin van het woord. De initiatiefwet komt duidelijk uit de laatste pijler voort. Van der Woude beaamt dit: “Ik ben dik tevreden met mijn portefeuille, het is erg leuk om te doen. Ik ben dan ook dagelijks met nog heel veel andere dingen bezig naast de homo-genezing. Maar dat is toevallig iets dat werd opgepikt door de media, waardoor er nu heel veel aandacht voor is.”

Belangrijk voor kinderen

De initiatiefwet wordt ingediend door de fracties van VVD, D’66, PvdA en GroenLinks. “Meestal komt het kabinet met een wetsvoorstel, maar de kamer kan dat ook doen”, licht van der Woude toe: “Het kabinet kwam vorige week met een kamerbrief dat zij voorlopig niet met een wet kwamen, waarop wij als kamer het initiatief hebben besloten te nemen. We krijgen veel hulp hierbij van juristen, want je moet wel zorgen dat het heel duidelijk is en alles juridisch klopt.” Hoe groot het probleem precies is van de homo-genezing is niet echt duidelijk omdat dergelijke zaken vaak in het geheim gebeuren. “We hopen dan ook dat er vooral een signaal vanuit gaat naar kinderen die met hun geaardheid worstelen, dat datgene waartoe ze wellicht gedwongen worden niet in de haak is en dat ze weten dat ze ergens terecht kunnen.” Volgens een onderzoek uit 2020 zijn in Nederland ongeveer 15 ‘homogenezingstherapeuten’ actief. Van der Woude noemde dit soort therapieën in het Radio 1 journaal ‘middeleeuws en stompzinnig’.

Reacties

Van der Woude heeft al veel fijne reacties gekregen. Van bijvoorbeeld jongeren die zich gesteund voelen. Maar ook kritische reacties, vertelt ze: “allemaal heel prettig van toon hoor met goeie vragen, waar we ook veel aan hebben. Zoals bijvoorbeeld de vraag wanneer iemand het zelf wil of het dan wel mag. Wij zijn een liberale partij, dus wij zijn nooit voor dwang. Er moet dus ruimte voor vrije keuze blijven.” Van der Woude beseft dat het altijd lastig is te weten wanneer het echt vrije wil is: “Dat is een veel bredere discussie, die van de vrije wil. Dat is altijd erg moeilijk, niet alleen met betrekking tot homo-genezing, maar op nog veel meer vlakken. Maar ja als het makkelijk was dan was die wet er al geweest.” Binnenkort zal er in ieder geval meer duidelijk worden over de exacte inhoud van het wetsvoorstel.

Delft

Hoe is het nu voor van der Woude om door Delft te lopen? “Ik heb geluk dat ik slechts 20 minuten van mijn werk woon, dus ik hoefde niet te verhuizen, zoals sommige collega’s. Het is wel heel relaxt om nu door Delft te lopen en niet het gevoel te hebben op alles te moeten letten. Maar toch zal het nooit meer hetzelfde zijn als voor mijn wethouderschap. Ik zie dingen in de stad die tijdens mijn bestuur gerealiseerd zijn en daar denk ik toch aan als ik ze zie. Ik mis mijn collega’s ook wel hoor. We hadden een fijn team, zowel het bestuur als de ambtenaren waar ik mee werkte. We hebben veel samen meegemaakt. Een aantal van hen komen zeker binnenkort nog bij me langs.”

Hatte van der Woude was vanaf 2010 actief in de Delftse politiek en sinds 2018 tot aan de tweede kamerverkiezingen in maart wethouder van onderwijs, jeugd, Integratie en emancipatie.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten