Be the change
Be the change (Foto: Wim Houben)

In iedere stress zit een wijze les

  Nieuwsflits

Nederlanders staan wereldwijd bekend als een eigenwijs volk. En dat zijn we ook. We houden er niet zo van om gedomineerd te worden. Hoe we leven, denken en doen bepalen we graag zelf. Maar zijn wij wel zo vrij en ‘in control’ als we graag willen geloven? En hoe meten we dat af? Aan wat we allemaal kunnen en bezitten of hoe we onder uiteenlopende omstandigheden zijn?

Door Hubertus Bahorie

Wie in dit vraagstuk wil doordringen zou “Het goede leven en de vrije markt” eens kunnen lezen. Het boek stelt de vraag of de manier waarop wij invulling proberen te geven aan een goed leven ons niet juist ook gevangen zet. Soms brengt het najagen van verlangens precies dat in gevaar waaraan we zo’n behoefte hebben. Zoals bij het ongerepte Maya Bay dat na de film met DiCaprio in 20 jaar aan massatoerisme ten onder is gegaan. De kunst is om op tijd waar te nemen of de manier waarop we iets willen bereiken ook daadwerkelijk teweegbrengt wat we waardevol vinden. Vechten voor vrede helpt misschien wel bij overleven, maar daarmee kunnen we nog niet met elkaar in vrede leven. Iemand overhalen om lief te hebben is zelf nog geen daad van liefde. Zo ook is voor vrijheid, vrijheid nodig. Om met Sartre te spreken: vrijheid is niet ‘kunnen wat je wilt’, maar ‘willen wat je kunt’.

Vrijheid is niet kunnen wat je wilt, maar andersom!

Een vriend van me zit in een burn-out. Erg lastig, ik heb het zelf ook eens meegemaakt. Niet leuk, wel leerzaam. Het schijnt steeds vaker voor te komen. Afgelopen week sprak ik een meisje waarbij het is geconstateerd. Ze is 15 en dat is opmerkelijk. Vraag je om je heen, dan hoor je van veel meer mensen dat ze het op deze manier nu erg moeilijk hebben. Ze ervaren stress en wel zodanig dat hun functioneren er min of meer door overschaduwd of zelfs onmogelijk wordt. Hoe is het mogelijk? Hoe doen we dat?

Grappige was dat ik er zelf achter kwam toen ik in een ‘automaat’ mocht rijden. Zo’n voertuig heeft een kick-down. Kent u dat? Je drukt het gaspedaal in en dan krijgt de auto even een enorme boost. Heerlijk! En handig met inhalen. Het geeft een sterk gevoel van controle en de neiging groeit om er steeds vaker gebruik van te maken. Maar het slurpt ook enorm veel benzine! Het vraagt veel van de auto. Die slijt er harder door. Zo is het ook wanneer we qua inspanning, concentratie en alertheid om welke reden dan ook steeds vaker op adrenaline leven. Tot het gewoon wordt om dagelijks het uiterste van jezelf te vergen, zonder de benzinemeter in de gaten te houden en de auto regelmatig te onderhouden.

Als houding wordt stress een manier van leven en ervaren die niet langer bewust gehanteerd wordt. Stress gebeurt dan en lijkt je te overkomen. Eenmaal gestresst veroorzaken we maar al te gemakkelijk meer stress. Voor onszelf, maar ook voor anderen. Vraag daarom regelmatig jezelf af, wanneer je in deze staat verkeert: niet wat wil ik, wat voel ik, wat denk ik en wat doe ik? Maar onderzoek hoe wil, voel, denk en doe ik dat? En ga daar maar eens lekker rustig voor zitten....

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden