Schildpad op een meerkoetnest in het Hof van Delftpark. Foto: Annemarie Oorthuizen
Schildpad op een meerkoetnest in het Hof van Delftpark. Foto: Annemarie Oorthuizen (Foto: Annemarie Oorthuizen)

Schildpadden gespot in het wild

  Nieuwsflits

Door: Annemarie Oorthuizen

De afgelopen weken ontving de redactie diverse meldingen en foto's van lezers van schildpadden in de Delftse parken. We spraken met Geert van Poelgeest, voorzitter van Natuurlijk Delfland, om hier meer over te weten te komen.

Delft - "Deze soort komt hier al veel langer voor. Onder andere in het Hof van Delftpark, het Heempark en in Kerkpolder", vertelt Van Poelgeest. Dit is dus geen nieuw fenomeen in Delft. Maar in het voorjaar worden ze wel vaker gezien. "Zoetwaterschildpadden zijn tropische beesten die houden van de zon. Zodra die weer gaat schijnen komen ze tevoorschijn om op te warmen. Bijvoorbeeld bovenop het nest van een meerkoet".

Hoe komt de schildpad hier terecht? "Ze komen oorspronkelijk uit de tropen en worden hier in een aquarium gehouden als huisdier. De meeste mensen zorgen heel goed voor hun schildpad, maar ze worden ook weleens losgelaten in het park", aldus Van Poelgeest. Vanwege het klimaat planten de schildpadden zich hier niet voort. "In de tropen leggen ze hun eieren in het zand. Die komen uit als het wekenlang boven de 25 graden is geweest", legt Van Poelgeest uit. "Een volwassen beest kan echter wel tegen de kou en zal de winter overleven. Zeker omdat we geen echt strenge winters hebben. Doordat ze heel oud worden, en er altijd mensen zijn die hun schildpad uitzetten, zullen we ze voorlopig dus tegen blijven komen".

Is dit zorgelijk? "In tegenstelling tot de zoetwaterkreeft, die echt schadelijk is, en de halsbandparkiet, een enorme druktemaker, veroorzaakt de schildpad geen overlast. Hij maakt geen geluid en veroorzaakt geen schade. Daarvoor zijn ze met te kleine aantallen en omdat het een koelbloedig dier is, heeft hij ook weinig voedsel nodig. Vooral waterplanten en insecten. Ze zijn niet agressief en vertonen geen territoriumgedrag, zoals een meerkoet dat wel doet", geeft Van Poelgeest aan.

Als je een schildpad ziet, dan kun je dit doorgeven aan Natuurlijk Delfland. Zij vangen de dieren niet op, maar brengen in kaart waar ze voorkomen. Stuur je bericht of foto naar afdelingDelfland@knnv.nl..

Over Natuurlijk Delfland
Natuurlijk Delfland is een afdeling van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV). Ze stimuleren sinds de oprichting in 1985 mensen om op de natuur te letten en er van te genieten. Ze richten zich op: Delft, Lansingerland, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Westland, en de gebieden Sion, Wilhelminapark, Elsenburgerbos en Ypenburg. Elk seizoen zetten ze een actie op rondom een specifieke plant of dier. Dit jaar zijn dat de kool- & pimpelmees, steenhommel, egel en klimop.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten