Linda Brom met appelgebak en koffie onder handbereik
Linda Brom met appelgebak en koffie onder handbereik (Foto: Marie-Jet Eckebus)

ZorgMies in tijden van corona

  Nieuwsflits

Door: Marie-Jet Eckebus

Deze Coronatijd vraagt soms om creatieve oplossingen. Zo stelt Linda Brom voor om ons interview in de buitenlucht te houden. Ze is zo attent om voor koffie en appeltaart te zorgen. We vinden een plek in de luwte van de Nieuwe Kerk. Daar vertelt Brom (eigenaar van ZorgMies Delft e.o.) hoe zij en haar team van ZorgMiesen omgaan met de Coronacrisis.

DELFT - "Bij ZorgMies Delft werken ongeveer 40 mensen," zegt Brom. "De ZorgMiesen maken nooit een werkweek die langer is dan 20 uur. Dan blijft het écht leuk. Ik word zó blij van mijn team! Het zijn stuk voor stuk enthousiaste mensen." De taken van een ZorgMies zijn vaak heel divers. Het loopt uiteen van koken, boodschappen doen, een dagje uit of begeleiding bij een hobby. "Ik weet bijvoorbeeld van een vrouw met dementie, die heel gelukkig wordt van piano spelen," geeft Brom als voorbeeld. "Haar ZorgMies stimuleert haar om aan de piano te gaan zitten." 

"Ik ben zó blij met mijn team"

Het is wat rustiger dan anders bij Broms organisatie. "Ik krijg weinig aanvragen. Mensen zijn vanwege Corona huiverig om een nieuw persoon in huis te laten komen. Aan de andere kant wordt de zorg voor de bestaande cliënten soms intensiever, omdat de mantelzorger niet meer langs mag of kan komen. Bovendien zijn de deuren van de verpleeghuizen gesloten, zodat ouderen genoodzaakt zijn om thuis te blijven wonen. Mijn team gaat verstandig met de regels van het RIVM om. Iedereen bezoekt slechts één cliënt per dag en bij verkoudheidsverschijnselen blijven ze thuis. Laatst heb ik een partij mondkapjes gekregen. Indien nodig, gebruiken we die. Maar ik vind dat mondkapjes in eerste instantie voor ziekenhuispersoneel is bedoeld. Voor ons is het niet praktisch. Probeer maar eens iemand met dementie die bang is, gerust te stellen op 1,5 meter afstand met een mondkapje op. Een aanraking en een glimlach zijn zó belangrijk." Toch ziet Brom een toekomst voor zich waarin we minder fysiek met elkaar zullen zijn. "Ik denk dat we elkaar minder gaan zoenen, maar meer gaan omhelzen. De Coronacrisis leert ons terug te gaan naar wat écht belangrijk is: liefde, familie en gezondheid."

Voor iedereen die begeleiding nodig heeft
ZorgMies Delft e.o. helpt iedereen die begeleiding nodig heeft in het dagelijks leven. Op deze manier worden de vaste mantelzorgers ontlast. In veel gevallen gaat het om ouderen met dementie. Maar het kan ook gaan om jongeren met een beperking. De oudste van Brom's cliënten is 100 en de jongste 3. Wilt u kennismaken met ZorgMies Delft, dan is Linda Brom bereikbaar op tel. 015-7810560 of per mail via linda@zorgmiesdelft.nl

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten