De bijzonder drinkbeker in de vorm van een puntschoen.
De bijzonder drinkbeker in de vorm van een puntschoen. (Foto: Jeroen Stolk)

Delfts Zilver, once in a lifetime

  Nieuwsflits

“Een gouden greep uit Delfts zilver” dat is hoe de geselecteerde collectie, die Museum Prinsenhof Delft in haar tentoonstelling presenteert, het best kan worden samengevat. Weloverwogen is gekozen voor een breed scala aan zilveren topstukken, vervaardigd door Delftse edelsmeden die tot de beste van Nederland behoorden. 

DELFT - De opzet van de tentoonstelling is gestoeld op vier thema’s: pronken, ontvangen, verbinden en vieren. Hiermee komt als vanzelfsprekend ook het sociale aspect van zilver tot uiting. Met succes is getracht een koppeling te maken tussen deze Delftse meesters en het hof van Willem van Oranje. Aangetoond wordt dat het één onlosmakelijk verbonden is met het ander. Bijzonder veel aandacht is geschonken aan de belichting. Hierdoor komen deze unieke pronkstukken, uit binnen en buitenland, optimaal tot hun recht. Met speciale lichteffecten wordt zelfs het met wijn vullen van een zilveren drinkschaal gesimuleerd, waardoor u kunt zien hoe de schittering van het zilver geoptimaliseerd wordt door de sprankeling van de wijn. Als bij een robijn waarin het zonlicht verstrooid wordt. 

Een item dat zeer tot de verbeelding spreekt is in bruikleen uit een privé collectie. Het is een drinkbeker in de vorm van een puntschoen uit de 16e eeuw, vervaardigd uit leer en zilver. Het wordt toegeschreven aan Cornelis Andriesz. Stulinck die in de ‘Gulden Haen’ op de Markt (hoek Cameretten) zijn nering had. In verband met corona zijn speciale maatregelen genomen. Zo moeten tickets online gereserveerd worden. De tentoonstelling duurt tot en met 3 januari 2021. We hebben 63 jaar moeten wachten op deze tentoonstelling, dus eigenlijk kun je stellen: het is once in a lifetime.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten