Dion met zwevend logo van Fringe (foto: byMarije).
Dion met zwevend logo van Fringe (foto: byMarije). (Foto: byMarije)

Geen Delft Fringe Festival dit jaar

  Nieuwsflits

Tiende editie naar 2021

Door: Gitta Fleuren

De tiende editie van het Delft Fringefestival zou een bijzonder jubileumjaar worden. De locaties waren geregeld en de programmering was rond. Van 28 mei tot en met 7 juni zouden overal in de stad optredens te zien zijn van beginnende theatermakers. Maar liefst 14.000 bezoekers waren er vorig jaar. Dit jaar zouden er naar verwachting nog meer mensen hun weg weten te vinden naar dit landelijke theaterfestival. Het team van Fringe stond in de startblokken. Tot een gemeen virus roet in het eten gooide.

Delft - Directeur Roel Beeftink-Funcken: "we hebben nog net het festivalmagazine van de drukker kunnen terughalen. Na wat tranen hebben we de knop omgezet. Er waren hartverwarmende reacties: van vrijwilligers, van makers en van publiek. Op dit moment zijn we plannen aan het maken voor volgend jaar". Dan gaat Fringe alsnog jubileren. "We blijven dezelfde koers varen: we bieden nieuwe makers een podium in Delft. Daarnaast ontwikkelen we meer activiteiten buiten de binnenstad. en met de TU zijn we in gesprek over een ontwerpwedstrijd. En we krijgen een eigen talkshow waarbij makers en publiek met elkaar in gesprek gaan".

Doorschuiven

Graag wil het festival de programmering van 2020 doorschuiven naar volgend jaar. Twee interessante acts die nu bijvoorbeeld niet doorgaan is van Delfts talent Dion, de winnaar van de publieksprijs 2019 en van Lisa Ostermann, de winnares van het Leids cabaretfestival. "We hopen dat het lukt om alle makers weer te programmeren. Veel mensen leven in onzekerheid over of zij volgend jaar nog wel als maker bestaan".

Financieel tekort

Doordat er met de opbrengst uit kaartverkoop nu niets binnen komt is er een financieel tekort. Samen met de gemeente Delft kijkt Delft Fringe Festival hoe zij zonder al te grote kleerscheuren door de crisis heen kunnen komen. De gemeente heeft uitgesproken dat ze zich samen met de cultuursector wil inzetten om de culturele infrastructuur te behouden, zodat we ook na deze crisis een bloeiend cultuurleven in de stad hebben. "Ontzettend belangrijke woorden", vindt Beeftink-Funcken ": Een brede steun voor de cultuursector blijft keihard nodig.

Het nieuwe normaal

Meer dan ooit blijkt de toegevoegde waarde van cultuur en evenementen, ook op economisch vlak. Ik hoop dat het nieuwe normaal, wat ik echt een draak van een woord vind, gewoon betekent: in harmonie met elkaar samenleven en blijven waarderen wat we in deze crisis zo belangrijk vonden: gezondheidszorg, en juist ook alles wat ons door de crisis heen helpt: afleiding, reflectie, vermaak: Kunst en Cultuur".

Vriend worden

Wilt u het festival steunen? Met een bijdrage van 25 euro kunt u vriend worden. Zie ook www.delftfringefestival.nl

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten