Adriënne temidden van één van haar beren. (Foto: UMC Utrecht, Ivar Pel)
Adriënne temidden van één van haar beren. (Foto: UMC Utrecht, Ivar Pel) (Foto: UMC Utrecht, Ivar Pel)
Delftenaar van de week

Adriënne maakt een metershoge beer van planten

  Nieuwsflits

Indebuurt.nl/delft

"Het is echt voor de maatschappij, door de maatschappij"

Rosa Smit

Er zijn de afgelopen maanden vele steunbetuigingen aan de zorg voorbijgekomen, maar kunstenares Adriënne Rombout gaat een stapje verder. Met haar compassiebeer van 4,5 meter hoog die meerdere jaren voor de ingang van het Reinier de Graaf gasthuis komt te staan, wil ze zorgen dat de waardering voor de zorg blijft. ”Ook als het coronatijdperk voorbij is, moeten we blijven herinneren wat zorgverleners hebben gedaan. Deze beer staat daarvoor symbool.”

Delft - Je kent het wel: je hebt een goed idee, maar tot een verdere uitwerking komt het niet. Dat is bij Adriënne wel anders. Aan het begin van de uitbraak van het coronavirus, zag ze duizenden planten die werden vernietigd, de problemen in de zorg en tegelijkertijd mooie acties die ontstonden. Samen met haar drijfveer om met kunst voor ontspanning te zorgen, vormden die dingen op een avond voor een ingeving. Ze zou een beer van planten maken en deze bij ziekenhuizen plaatsen om ze een hart onder de riem te steken. Ze belde gelijk wat kwekers en ziekenhuizen, werkte in de nacht haar plan verder uit en kon de volgende middag al aan de slag.

”In eerste instantie had ik dus gelijk de driedimensionale beer in mijn hoofd, maar ik wist dat dit teveel tijd zou kosten”, vertelt Adriënne. ”Ik wilde nú beginnen, nú die planten redden en dacht: die beer komt dan later. Wat ik nu kan doen, is alvast ‘platte’ beren creëren op de grond.” Met een eerste lading van 10.000 planten en hulp van haar moeder stond ze die middag bij het Erasmus ziekenhuis. Echt een plan had ze niet, maar ze voelde dat wat ze aan het doen was, het juiste was. En het was een succes, hierna volgde het Wilhelmina Kinderziekenhuis en verpleeghuis De Bieslandhof. Ondertussen bleef ze bezig met grote 3D beer. ”Dat was uiteraard een stuk uitdagender. Ik heb een team van experts ingeschakeld waarmee ik samenwerk. Denk aan architecten, bouwers en de hovenier.” De beer krijgt een geraamte van twee staalconstructies. Daarin komt een soort maag; een waterbak waarvandaan allemaal slangen lopen die ieder plantje geven wat ‘ie nodig heeft. De huid zijn alle bakjes en daarin komen de planten als vacht.

Adriënne: ”De beer blijft daar zo’n 3 tot 5 jaar staan, dus we zijn nog bezig met de geschikte planten. Die moeten lang mooi blijven, winters aan kunnen en gelijkmatig groeien. Er zijn allemaal dingen waar we over moeten nadenken, bijvoorbeeld dat aan de zonkant de planten harder groeien. Er komt een hovenier die dat steeds blijft bijwerken. Het is echt een gemeenschapsproject.” Het project slaat volgens de kunstenares een brug tussen de werelden van kunst, gezondheidszorg, land- en tuinbouw, natuur, techniek, duurzaamheid, wetenschap en maatschappij. ”Het is geweldig om die gemeenschappelijke inzet te zien. Het is echt vóór de maatschappij, dóór de maatschappij”, zegt Adriënne enthousiast. De beer staat er ook nog over een paar jaar als het coronavirus (hopelijk) niet meer speelt. Deze grote beer staat straks vooral symbool voor de tijd waarin we bij elkaar zijn gekomen. Hij krijgt een groot, bloeiend hart in zijn handen. Die staat voor de compassie en waardering die nu is ontstaan. Ook aan de mensen die iemand hebben verloren in deze tijd of nog heel lang moeten herstellen is dit voor de komende jaren een troost en steun.”

De kunstenares werkte ooit zelf in de gezondheidszorg, als begeleider in creatieve therapie. In 2013 ging ze naar de kunstacademie in Italië en daarna naar Frankrijk om zich verder in de kunsten te ontwikkelen. Nu is ze fulltime kunstenaar. ”In deze afgelopen tijd heb ik ervaren dat er zowel negatieve als een positieve situaties gaande zijn en ik wil graag met mijn kunst aan de mensen overbrengen dat ze naar beide moeten kijken. Koester wat wel goed gaat en zet dat samen voort.”

Adriënne is op zoek naar mensen die ervaring hebben met marketing en haar willen helpen met haar crowdfundingscampagne. Aanmelden kan via www.artworkswell.nl/compassiebeer. Ook kun je hier een donatie doen. ”Alle partijen die meehelpen doen een deel vrijwillig, maar maken natuurlijk ook kosten. We betalen een deel via subsidie en een deel via crowdfunding. Ook krijgen we hulp via sponsoring van bedrijven.” Het is de bedoeling dat de beer eind september voor het Reinier de Graaf ziekenhuis staat. Adriënne moet nog heel even wachten op groen licht van de gemeente. ”Er is wel enige haast bij vanwege de groei van de planten. Die moeten voor de herfst begint, gaan wortelen. Maar we weten zeker dat dat goed gaat komen.”

Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten