Foto: Marcel de Jong
Bespiegelingen

Parkeren is eliteprivilege

  Nieuwsflits

Bespiegelingen - Marcel de Jong

Hebt u veel geld? Of bent u in bezit van een peperdure Tesla? Dan hebt u straks geen last van de nieuwe parkeermaatregelen van de gemeente. U kunt gewoon uw luxe leventje blijven leven. Sterker nog, u hebt straks nog meer ruimte voor uw riante bolide. De mensen uit de middenklasse hebben immers straks het geld niet meer om hun auto in Delft te stallen. Zij zitten opeen gepropt in het overvolle openbaar vervoer.

Als we niet oppassen, is dat het effect van het mobiliteitsplan van onze politici, die veelal werken als hogere ambtenaar in een andere gemeente of riant betaalde adviseur bij een semipublieke instelling. Het plan is opgeleukt met beelden van beklinkerde straten met spelende kinderen en winkelende ouderen. Auto’s ontbreken uiteraard. Die moeten zoveel mogelijk uit het straatbeeld verbannen worden. Nu ogen deze romantische beelden sympathiek. Ruimte voor spelende kinderen! Wie wil dat nou niet? Zorgelijk is echter dat dit ideaalbeeld de bewoners van Delft veel geld gaat kosten. Binnenstadbewoners moeten hun auto straks voor driehonderd euro per jaar parkeren in de ondergrondse parkeergarages, een prijsverhoging van zo’n 75%. En voor de goede orde: in het centrum wonen ook mensen met weinig geld. Verder wordt in de hele stad betaald parkeren ingevoerd. Bewoners moeten daarbij serieus rekening houden met exorbitante prijsverhogingen, net zoals in de binnenstad. Bovendien is de kans klein dat ze een parkeervergunning voor een tweede auto krijgen.

Het parkeerbeleid gaat de middenklasse en ondernemer het hardste raken. De caféhouder dus, de kaasboer, de leraar, verpleegster. Die hebben geen geld voor een peperdure parkeervergunning. Het nieuwe parkeerbeleid vergroot de tweedeling in de stad. Ik ben zeker voor een duurzame stad en minder autoverkeer. Maar laten we waken voor eliteprivileges voor de hogere ambtenaren en consultants in onze gemeenteraad. Zij in hun Tesla op de snelweg, de rest als vee opgepropt in een overvolle bus. Volgens mij komt dat de samenhang in de samenleving niet ten goede.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten